vodnik za abrazijo na roženici – vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja

Kaj je to?

Rojena je prozorna, kupolasto “okno”, ki pokriva sprednji del očesa. Zrak, prask ali strganje roženice se imenuje abrazija roženice .; Abrazije roženice so ena najpogostejših oblik poškodb oči. V nekaterih primerih jih povzroča neposreden vpliv ostrega predmeta, kot je svinčnik, rezalnik, žebelj ali šivalni zatič. Prav tako jih lahko povzročijo majhni delci v zraku, kot so prah, pesek ali leteči ostanki pri spajkanju, obdelavi lesa ali obrezovanju plevela. Tudi nohti lahko povzročijo abrazijo roženice .; Čeprav lahko pride do abrazije roženice pri ljudeh vseh starosti, se ljudje, ki imajo verjetnost, da se to zgodi, vključujejo; Dojenčke, ki nenamerno praskajo oči z neokrnjenimi nohti; Otroci, ki igrajo s svinčniki, svinčniki in drugimi koničastimi predmeti; Športniki, ki igrajo šport, ne da bi uporabljali kakšno obliko očal, da bi zaščitili pred prahom, peskom ali naključnim praskanjem s prstom drugega igralca. Večje poškodbe oči se pojavljajo v baseballu in nogometu kot v drugih športih .; Ljudje, ki imajo hobije ali obrt, ki uporabljajo koničasto orodje, kot so šivanje in rezbarjenje lesa, ali ki proizvajajo prah, kot so obdelava lesa in vrtnarstvo; Delavci, ki so na delovnem mestu izpostavljeni nevarnostim oči, zlasti tistim, ki se ukvarjajo s kmetijstvom ali gradnjo; Vsakdo, ki vstavi kontaktne leče brez predhodnega čiščenja roke in njihovih leč

Simptomi

Simptomi abrazije roženice lahko vključujejo; Občutek, da imate nekaj v očesu; Pljuča, rdeče oko; Zamegljen vid v enem očesu, glavobol ali nenavadna občutljivost na svetlobo

Diagnoza

Vaš zdravnik bo vašo oko pregledal s svetlobo, da bi preveril kakršnekoli očitne poškodbe roženice, majhne čase prahu ali umazanije ali druge tuje predmete. Za potrditev diagnoze zelo majhne abrazije roženice bo vaš zdravnik morda moral postaviti majhno kapljico rumeno-pomarančnega barvila, imenovanega fluorescein, v vaše oko. To barvo bo povzročila, da bo katero od obrabnih površin izgledalo zelenkasto pod posebno modro svetlobo.

Kako dolgo traja?

S pravilnim zdravljenjem simptomi blage abrazije roženice skoraj vedno izboljšajo ali izginejo v celoti v 24 do 48 urah. Za hujša obraba simptomi pogosto trajajo dlje.

Kako preprečiti to zdravstveno stanje

Pretežni abraziji roženice se lahko preprečijo, zlasti tiste, ki se zgodijo na delovnem mestu ali med športom. Da bi preprečili nastanek abrazije roženice in druge vrste travme v očesu, lahko to storite

Kako zdraviti to zdravstveno stanje

Če menite, da imate v vašem očesu prah ali umazanijo, se izogibajte potrebi, da ga poškodujete. Če nosite kontaktne leče, jih takoj odstranite. Nato poskusite očistiti oko nekaj minut s čisto, čisto vodo, da vidite, ali to odpravlja težavo. Če voda ni na voljo, povlecite zgornjo veko navzgor in navzdol nad spodnjo veko. Ta preprost manever lahko vašemu naravnemu toku solz izplakne razbitine. Če te strategije ne omilijo simptomov ali če sumite, da je vaše oko opraskalo oster predmet, celo nokat, pokličite svojega zdravnika.

Kdaj obiskati zdravnika

Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate simptome abrazije roženice ali če se zdravite zaradi obrabe roženice in se vaši simptomi ne izboljšajo v 24 urah po začetku zdravljenja.

Prognoza

S pravilnim zdravljenjem se večina površinskih obstrukcij roženice hitro zaceli brez zapletov. Na splošno je blažje abrazijo, hitrejši je čas izterjave. Odrgnine, ki prodrejo skozi Bowmanovo membrano, so bolj verjetno, da povzročijo brazgotine roženice, ki lahko motijo ​​vid. Če je potrebno, se težko brazgotinjenje pogosto lahko uspešno zdravi z presaditvijo roženice.