uporaba kondoma

Sporočila za javnost

Sorodne povezave

Dosledna in pravilna uporaba kondomov je bila ena od prvih priporočil za preprečevanje okužbe z virusom HIV na začetku pandemičnega izbruha zgodnjih osemdesetih let 20. stoletja. Še naprej je bistveno orodje za preprečevanje prenosa ne le HIV, ampak tudi drugih spolno prenosljivih okužb, kot so gonoreja in klamidija. Latex kondomi nudijo neprepustno oviro, ki preprečuje telesnim tekočinam, ki vsebujejo HIV, da vstopijo v partnerja med seksom in okužijo to osebo.

Leta 2000 je vodstvo strogo pregledalo znanstvene dokaze o kondomih iz lateksa, da bi ugotovilo njihovo učinkovitost pri preprečevanju širjenja virusa HIV. V pregled so bili vključeni epidemiološki in laboratorijski študiji, ki sta oba dokazala, da pravilna in dosledna uporaba kondomov moških iz lateksa zmanjša tveganje prenosa virusa HIV / aidsa za približno 85 odstotkov, kar zagotavlja visoko stopnjo zaščite pred okužbo.

Ameriške centre za nadzor in preprečevanje bolezni so danes priporočili uporabo kondoma kot ključnega načina preprečevanja HIV v vaginalni, analni in oralni seks. Kondomi se priporočajo za uporabo v povezavi z drugimi načini preprečevanja, kot je profilaksa pred izpostavljenostjo (PrEP), da bi dobili največ zaščite pred HIV in drugimi spolno prenosljivimi okužbami.

Študije pari na Haitiju kažejo zmanjšanje heteroseksualnega prenosa virusa HIV-avg. 26, 1996

Povzetek delavnice Povzetek: Znanstveni dokazi o učinkovitosti kondomov za preprečevanje spolno prenosljivih bolezni (2000)

 Informacije o učinkovitosti kondomov za uradnike javnega zdravja