svetovanje za ptsd – pregled tem

Kadar imate po travmatsko stresno motnjo (PTSD), je obravnavanje preteklosti težko. Namesto, da bi drugim povedali, kako se počutite, lahko zadržite svoje občutke. Toda pogovor s terapevtom vam lahko pomaga izboljšati.

Desenzibilizacija in predelava oči (EMDR) je lahko tudi učinkovita zdravljenje.

Po travmatičnem dogodku se lahko krivite za stvari, ki jih ne bi mogli spremeniti. Na primer, vojak se lahko počuti krivega glede odločitev, ki jih je moral narediti med vojno. Kognitivna terapija, tip CBT, vam pomaga razumeti, da travmatičen dogodek, s katerim ste živeli, ni vaša krivda.

V kognitivni terapiji vam terapevt pomaga razumeti in spremeniti, kako razmišljate o travmi in posledicah. Vaš cilj je razumeti, kako vam nekatere misli o vaši travmi povzročajo stres in poslabšajo vaše simptome.

Naučili se boste identificirati misli o svetu in sami sebi, ki vas čutijo strah ali razburjenost. S pomočjo svojega terapevta se boste naučili zamenjati te misli z bolj natančnimi in manj težavnimi mislimi. Naučite se tudi, kako se spoprijeti z občutki, kot so jeza, krivdo in strah.