spopadanje s kroničnimi boleznimi in depresijo

Trendi depresije

Za milijone ljudi so kronične bolezni in depresija dejstva življenja. Kronična bolezen je pogoj, ki traja zelo dolgo in se običajno ne more popolnoma pozdraviti, čeprav je nekatere bolezni mogoče nadzorovati ali obvladovati z življenjskim slogom (prehrana in telesna vadba) ter določena zdravila. Primeri kroničnih bolezni so diabetes, bolezni srca, artritis, bolezen ledvic, HIV / aids, lupus in multipla skleroza.

Večina depresije – več kot 90% – se zdravi na ambulantni osnovi. Toda v primeru hude depresije ali depresije, ki je odporna na zdravljenje, morajo nekateri ljudje za kratek čas ostati v bolnišnici. Morda iščete hospitalizacijo. Ali pa bi vas lahko zdravili pod zdravniškim redom; Obstaja žalostna stigma, povezana s hospitalizacijo. Mnogi ljudje se sramujejo, kot da je znak, da so “nor” ali “šibki”. Nekateri se bojijo, da je hospitalizacija enaka kot …

Ni težko videti vzročno-posledičnega razmerja med kroničnimi boleznimi in depresijo. Resne bolezni lahko povzročijo ogromne življenjske spremembe in omejujejo vašo mobilnost in neodvisnost. Kronična bolezen lahko onemogoči, da bi počeli stvari, ki jih uživate, in lahko v prihodnosti jedo stran s svojo samozavestjo in občutkom upanja. Nič presenečenja, da ljudje s kroničnimi boleznimi pogosto občutijo obup in žalost. V nekaterih primerih fizični učinki samega stanja ali stranski učinki zdravil povzročijo tudi depresijo.

Čeprav vsaka bolezen lahko sproži depresivno občutje, se tveganje za kronično bolezen in depresijo zviša z resnostjo bolezni in stopnjo motenj življenja, ki jo povzroča. Tveganje za depresijo je na splošno 10-25% za ženske in 5-12% za moške. Vendar se ljudje s kroničnimi boleznimi soočajo s precej večjim tveganjem – med 25-33%. Tveganje je posebno pomembno pri nekome, ki ima zgodovino depresije.

Depresija, ki jo povzroča kronična bolezen, pogosto poslabša stanje, še posebej, če bolezen povzroča bolečino in utrujenost ali omejuje sposobnost osebe za interakcijo z drugimi. Depresija lahko okrepi bolečine, pa tudi utrujenost in počasnost. Kombinacija kroničnih bolezni in depresije vas lahko pripelje do izolacije, kar bo poslabšalo depresijo.

Raziskave o kroničnih boleznih in depresiji kažejo, da so stopnje depresije pri bolnikih s kroničnimi boleznimi visoki

nov elektronski naslov za diagnosticiranje, zdravljenje in življenje z motnjo prehranjevanja