sindrom cikličnega bruhanja

Sindrom cikličnega bruhanja je značilna epizoda hude bruhanja, ki nimajo očitnega vzroka. Epizode lahko trajajo več ur ali dni in se zamenjajo s sorazmerno brez simptomov. Vsaka epizoda je podobna prejšnjim, kar pomeni, da se epizode ponavadi začnejo istočasno, trajajo isto časovno obdobje in se pojavijo z istimi simptomi in stopnjo intenzivnosti.

Ko je mislil, da vpliva samo na otroke, se v vseh starostnih skupinah pojavi ciklično bruhanje. Raziskave kažejo, da lahko sindrom cikličnega bruhanja prizadene skoraj 2 odstotka otrok v šolskih letih in da se število primerov, ki se odkrijejo pri odraslih, povečuje.

Sindrom cikličnega bruhanja je lahko povezan z migrenami. Epizode so lahko tako resne, da mora oseba ostati v postelji dni.

Sindrom je težko diagnosticirati, ker je bruhanje simptom številnih motenj. Zdravljenje na splošno vključuje upravljanje simptomov in sprememb življenjskega sloga, ki preprečujejo dogodke, ki lahko sprožijo epizodo bruhanja. Zdravila, vključno s preprečevanjem navzee in migrenskimi terapijami, lahko pomagajo zmanjšati simptome.