simptomi, diagnosticiranje in testi globokega venska tromboza (dvt)

Globenska venska tromboza – krvni strdek v globoki veni, pogosto v nogi – lahko izgleda kot mnogi drugi zdravstveni problemi. In polovico časa, DVT ne povzroča simptomov.

Debelost se je od leta 1980 več kot podvojila po vsem svetu. Število globokih veno strmo narašča skupaj s tem; Zdravniki še niso prepričani, zakaj, vendar ljudje, ki imajo indeks telesne mase vsaj 30, so bolj verjetni kot ljudje z normalno težo, da bi dobili krvni strdek globoko v veno, imenovano globoka venska tromboza ali DVT.

Pokličite zdravniško službo, če imate te simptome, še posebej, če se pojavijo nenadoma

Če imate krvni strdek in se zlomi, lahko pride do pljuč. To se imenuje pljučna embolija in je lahko smrtonosna. Tako kot DVT, ne sme povzročiti simptomov.

Pokličite svojega zdravnika ali takoj pojdite v nujno sobo, če opazite

Vaš zdravnik bo vprašal o vašem zdravju, zgodovini in simptomih ter opravil fizični pregled. Morda boste morali imeti tudi teste za izključitev drugih težav ali potrditev diagnoze.

Dupleksni ultrazvok. Ta test ne boli, ne vnaša ničesar v svoje telo in seveda ni rentgenske žarke. Zdravnik na koži raztegne toplega gela in potrgne palico čez območje, kjer misli, da bi lahko bil strdek. Stožec pošilja zvočne valove v vaše telo in odzove odmeve do računalnika, ki naredi slike vaših krvnih žil in včasih krvnih strdkov. Nekdo, ki je posebej usposobljen, mora pogledati slike, da pojasni, kaj se dogaja.

Ta test ni tako dober za ugotovitev krvnih strdkov zelo globoko v telesu, kot je v vašem medenico.

Venografija. To je poseben rentgenski žarek. Zdravnik injicira radioaktivno barvilo v žilo na vrhu noge, preden ga vzamejo, da mu pomagajo videti žile in morda strdek.