prirojene pomanjkljivosti srca pri otrocih

Če ima vaš otrok prirojeno srčno napako, to pomeni, da je bil vaš otrok rojen s problemom v strukturi svojega srca.

Nekatere prirojene srčne pomanjkljivosti pri otrocih so preproste in ne potrebujejo zdravljenja, kot je majhna luknja med srčnimi komorami, ki se sami zaprejo. Druge prirojene pomanjkljivosti srca pri otrocih so bolj zapletene in lahko zahtevajo več operacij v nekaj letih.

Kdaj naj najdem zdravnika

Novice, da ima vaš otrok prirojeno srčno napako, vas lahko skrbi za zdravje vašega otroka zdaj in v prihodnosti. Toda spoznanje o prirojeni srčni napaki vašega otroka vam lahko pomaga razumeti stanje in vedeti, kaj lahko pričakujete v prihodnjih mesecih in letih.

Kako deluje srce

Resne prirojene pomanjkljivosti v srcu se običajno pokažejo kmalu po rojstvu ali v prvih nekaj mesecih življenja. Znaki in simptomi bi lahko vključevali

Kako se razvijejo pomanjkljivosti srca

Manj resnih prirojenih srčnih napak ni mogoče diagnosticirati šele kasneje v otroštvu, ker vaš otrok morda nima opaznih znakov težave. Če so znaki in simptomi vidni pri starejših otrocih, lahko vključujejo

Vrste srčnih napak

Resne prirojene pomanjkljivosti srca so pogosto diagnosticirane pred ali kmalu po rojstvu vašega otroka. Če opazite, da ima vaš otrok kakšen znak ali simptome zgoraj, pokličite otrokovega zdravnika.

Če ima vaš otrok kakšne znake ali simptome manj hudih srčnih napak, kot je on ali ona raste, pokličite otrokovega zdravnika. Zdravnik vašega otroka vam lahko sporoči, če so vaši otroci simptomi zaradi srčne pomanjkljivosti ali drugega zdravstvenega stanja.

Srce je razdeljeno na štiri votle komore, dve na desni in dve na levi. Pri opravljanju svojega osnovnega dela – črpanja krvi po telesu – srce uporablja svoje leve in desne strani za različne naloge.

Desna stran srca prehaja krv v pljuča skozi posode, imenovane pljučne arterije. V pljučih krv zbira kisik, nato se vrne na levo stran srca skozi pljučne žile. Leva stran srca nato črpal krvjo skozi aorto in na ostalo telo.

V prvih šestih tednih nosečnosti se srce začne oblikovati in začne bije. Glavne krvne žile, ki potekajo v srce in iz nje, se prav tako začnejo med tem kritičnim časom med nosečnostjo.

Na tej točki razvoja otroka lahko pride do razvoja srčnih napak. Raziskovalci niso prepričani, kaj povzroča večino teh napak, vendar menijo, da lahko igrajo vlogo genetika, nekatere zdravstvene razmere, nekatera zdravila in okoljski dejavniki, kot je kajenje.

Obstaja veliko različnih vrst prirojenih srčnih napak, ki se večinoma spustijo v te kategorije

Luknje v srcu. Luknje lahko nastanejo v stenah med srčnimi komorami ali med velikimi krvnimi žilami, ki zapuščajo srce. Te luknje omogočajo mešanje kisika in kisika krvi. Če so luknje velike in je veliko krvi mešano, krvavica, ki jo konča, kroži skozi telo vašega otroka, ne prenaša toliko kisika kot običajno.

Če nimate dovolj kisika, lahko pride do kože ali nohtov vašega otroka modre barve. Vaš dojenček lahko razvije tudi znake kongestivnega srčnega popuščanja, kot so kratka sapa, razdražljivost in otekanje noge, ker pljuča, ki bogata z kisikom in kisikom, preplavi pljuča.

Ventralna septalna okvara je luknja v steni med desno in levo komoro na spodnji polovici srca (ventrikula). Atrijska septalna defekta nastane, ko je luknja med zgornjimi srčnimi komorami (atrijo).

Patent ductus arteriosus (PAY-tunt DUK-tus ahr-teer-e-O-sus) je pogoj, ki povzroči odprtje med pljučno arterijo (ki vsebuje deloksigenirano krvno skupino) in aorto (ki vsebuje oksidirano krv). Celotna okvara atrioventrikularnega kanala je stanje, ki povzroči luknjo v središču srca.

Zamašen krvni pretok. Ko so krvne žile ali srčni ventili ozki zaradi srčne okvare, mora srce težje delati, da bi jih črpal s krvjo. Med najpogostejšimi od te vrste napake je pljučna stenoza (stuh-NO-sis). Ta pogoj se pojavi, ko ventil, ki omogoča prehod krvi od desnega prekata do pljuč preko pljučne arterije, preveč ozko za pravilno delovanje.

Kaj lahko narediš

Kaj pričakovati od svojega zdravnika

Preizkusi za diagnosticiranje prirojene srčne okvare

Dolgotrajno zdravljenje

Druga vrsta obstruktivne napake je aortna stenoza. V tem stanju je aortni ventil, ki omogoča prehod krvi iz levega prekata v telo skozi aorto, preozek. Naravni ventili prisilijo srčno mišico k delovanju težje in sčasoma povzročijo zgostitev in povečanje srca.

Nenormalne krvne žile. Nekaj ​​prirojenih srčnih napak se zgodi, ko krvne žile, ki gredo v srce in iz srca, ne tvorijo pravilno ali pa niso postavljene tako, kot naj bi bile.

Napaka, ki se imenuje prenos velikih arterij, je stanje, ki ga povzročajo nenormalne krvne žile. Pojavijo se, ko so pljučna arterija in aorta na napačnih straneh srca.

Stanje, ki se imenuje koarctacija aorte, se zgodi, ko je glavna krvna žila, ki oskrbuje krv telesa, preozka. Koarktacija aorte povzroča visok krvni tlak.

Skupna anomalozna pljučna venska povezava je napaka, ki se pojavi, ko se krvne žile iz pljuč pripisujejo napačnemu področju srca.

Nenormalnosti srčnega ventila. Če se srčni ventili ne morejo pravilno odpreti in zapreti, krvi ne morejo gladko pretakati.

Primer takšne napake se imenuje Ebsteinova anomalija. V Ebsteinovi anomaliji se tricuspidni ventil, ki se nahaja med desnim atrijem in desnim ventrikelom, malformira in pogosto pušča.

Drug primer je pljučna atrezija, v kateri pljučni ventil manjka, kar povzroča nenormalen pretok krvi v pljuča.

Večina prirojenih pomanjkljivosti srca je posledica težav v zgodnjem otrokovem razvoju srca, katerega vzrok ni znan. Vendar pa imajo lahko vlogo določeni določeni okoljski in genetski dejavniki tveganja. Vključujejo

Zdravila. Določena zdravila, odvzeta med nosečnostjo, lahko povzročijo prirojene okvare, vključno s prirojenim srčnim popuščanjem. Preden poskušate zanositi, dajte zdravniku celoten seznam zdravil, ki jih jemljete.

Zdravila, za katera je znano, da povečujejo tveganje za prirojene srčne okvare, vključujejo talidomid (Thalomid), zdravila za izločanje aken izotretinoin (Amnesteem, Claravis, Sotret), litijeve in antiepileptične zdravila, ki vsebujejo valproat.

Herednost. Zdi se, da imajo kronične srčne pomanjkljivosti v družinah in so povezane z mnogimi genetskimi sindromi. Veliko otrok s Downovim sindromom, ki jih povzroča dodatni 21. kromosom (trisomija 21), imajo srčne pomanjkljivosti. Manjkajoči del (črtano) genskega materiala na kromosomu 22 povzroča tudi srčne pomanjkljivosti.

Genetsko testiranje lahko odkrije takšne motnje med razvojem ploda. Če že imate otroka s prirojeno srčno napako, lahko genetski svetovalec oceni možnosti, ki jih ima vaš naslednji otrok.

Nekateri morebitni zapleti, ki se lahko pojavijo s prirojeno srčno okvaro, vključujejo

Potreba po vseživljenjskem spremljanju. Zdravljenje otrok, ki imajo prirojene srčne pomanjkljivosti, se morda ne končajo s kirurškimi posegi ali zdravili, medtem ko so mladi.

Otroci, ki imajo srčne pomanjkljivosti, se morajo zavedati svojih težav s srcem, saj lahko njihova okvara povzroči povečano tveganje okužbe srčnega tkiva (endokarditis), srčnega popuščanja ali težav s srčnim ventilom. Večina otrok s prirojenim srčnim okvaram bo morala ves čas svojega življenja redno opazovati kardiolog.

Če ima vaš otrok življenjsko nevarno srčno okvaro, bo verjetno odkrita kmalu po rojstvu ali morda pred rojstvom, kot del rutinskih izpitov med nosečnostjo.

Če sumite, da ima vaš otrok srčno napako pozneje v otroštvu ali otroštvu, se pogovorite s svojim otrokovim zdravnikom. Bodite pripravljeni, da opišete simptome svojega otroka in zagotovite družinsko medicinsko zgodovino, saj so nekatere pomanjkljivosti v srcu ponavadi dedne.

Otrok vašega zdravnika bi morda želel vedeti, ali je mati otroka med nosečnostjo imela kakšne zdravstvene težave ali med zdravljenjem uporabljala kakšno zdravilo ali alkohol, ki je lahko bila dejavnik tveganja za razvoj prirojene srčne pomanjkljivosti.

Vaš čas s svojim zdravnikom je omejen, zato lahko priprava seznama vprašanj pomaga, da kar najbolje izkoristite svoj čas. Morda boste želeli postaviti naslednja vprašanja

Vaš zdravnik vam bo verjetno postavil več vprašanj. Biti pripravljen odgovoriti jim lahko rezervira čas, da preide na vse točke, na katere želite več časa preživeti. Vaš zdravnik bo morda vprašal

Zdravnik vašega otroka lahko na začetku sumi na težavo, ker med rutinskim izpitom sliši srčni šum. Srčen šum je zvok, ki se pojavi, ko kri poteka nenormalno skozi srce ali krvne žile. Zdravnik vašega otroka lahko s stetoskopom sliši srčni šum.

Večina srčnih murmov je nedolžnih, kar pomeni, da ni srčne napake in šumenje ni nevarno za zdravje vašega otroka. Nekateri šumi pa lahko pomenijo, da kri poteka skozi otrokovo srce nenormalno, ker ima srčno napako.

Če je mogoče, ima vaš otrok srčno napako, lahko vaš zdravnik ali vaš otrok zdravnik naroči več testov, da ugotovi, ali ima vaš otrok srčno težavo. Poleg rednega fizičnega izpita lahko to vključujejo tudi

Ehokardiogram. Zdravnik vašega otroka lahko uporablja redni ehokardiogram za diagnosticiranje prirojene srčne napake po rojstvu vašega otroka.

V tem neinvazivnem testu vaš otrok zdravnik opravi ultrazvok za izdelavo slik srca. Ehokardiogram omogoča zdravniku, da vidi srce vašega otroka v gibanju in odkrije nepravilnosti v srčni mišici in ventili.

Srčna kateterizacija. V tem testu se tanka, fleksibilna cev (kateter) vstavi v krvno žilico v otrokovem predelu in vodi skozi srce.

Kateterizacija je včasih potrebna, ker lahko otrokovemu zdravniku bolj podrobno predstavi srčno napako vašega otroka kot ehokardiogram. Poleg tega je mogoče nekatere postopke zdravljenja opraviti med srčno kateterizacijo.

Prirojena srčna okvara morda nima dolgoročnega vpliva na zdravje vašega otroka – v nekaterih primerih lahko takšne napake varno ne obdelujejo. Nekatere napake, kot so majhne luknje, se lahko celo popravijo kot vaš otrok.

Nekatere srčne pomanjkljivosti pa so resne in zahtevajo zdravljenje kmalu po tem, ko se najdejo. Glede na vrsto srčne napake, ki ga ima vaš otrok, zdravniki zdravijo prirojene pomanjkljivosti srca z

Postopki s kateterizacijo. Nekateri otroci in odrasli imajo zdaj svoje prirojene pomanjkljivosti srca popravljeni z uporabo tehnik kateterizacije, ki omogočajo popravilo, ne da bi kirurški odpirali prsni koš in srce. V postopkih, ki jih je mogoče izvesti z uporabo kateterizacije, zdravnik vstavi tanko cev (kateter) v vensko nogo in ga s pomočjo rentgenskih slik usmeri v srce.

Ko je kateter nameščen na mestu napake, se majhna orodja navijejo skozi kateter do srca, da popravijo napako. Postopke katetra se pogosto lahko uporabijo za pritrditev lukenj ali območij zožitve.

Če želite popraviti luknjo v srcu, kot je atrijska septalna okvara, se kateter napolni skozi krvno žilo v luknjo. Kateter je opremljen s krovno podobno napravo, ki se odpre in ostane na svojem mestu. S tem se priključi luknja, čez čas pa običajno tkivo raste preko naprave.

Za popravilo območij zožitve, kot je stenoza pljučnih ventilov, je kateter opremljen z majhnim balonom, ki je napihnjen v zoženem območju. To ustvarja širši prostor za pretok krvi.

Kirurgija na prostem. V nekaterih primerih zdravnik vašega otroka ne more popraviti srčne napake otroka z uporabo postopka katetra. V teh primerih lahko vaš otrok potrebuje operacijo za popravilo napake.

Vrsta operacije, ki jo potrebuje vaš otrok, je odvisna od obsega napake. Za nekatere prirojene srčne pomanjkljivosti, kot so luknje v srcu, je morda minimalna invazivna operacija srca. Vendar se prirojene pomanjkljivosti srca navadno korigirajo s kirurgijo na odprtem srcu.

Za vsak tip kirurgije je potrebno začasno zaustaviti srce in uporabiti sredstvo za pljučno srce, da kirurško krvjo skozi telo med operacijo. Velika razlika med obema operacijama je, da v minimalno invazivnem postopku kirurgi delujejo skozi reber z uporabo le majhnih lukenj. Pri operaciji odprtega srca je treba prsni koš odpreti.

Te operacije so pomembni medicinski postopki in lahko zahtevajo znaten čas okrevanja vašega otroka.

Zdravila. Nekatere blage prirojene pomanjkljivosti v srcu, še posebej tiste, ki jih najdemo pozneje v otroštvu ali odraslosti, lahko zdravimo z zdravili, ki pomagajo srčno delo učinkoviteje. In včasih prirojenih srčnih napak ni mogoče uporabljati ali jih ni mogoče popolnoma popraviti. V teh primerih je lahko zdravilo možnost.

Zdravila, znana kot zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE), blokatorji receptorjev angiotenzina II (beta blokatorji), zaviralci adrenergičnih receptorjev beta in zdravila, ki povzročajo izgubo tekočine (diuretiki), lahko zmanjšajo pritisk na srce z znižanjem krvnega tlaka, srčnega utripa in količine tekočina v prsih. Določena zdravila lahko tudi predpisujete za pomoč pri nerednih srčnem utripu (aritmije).

Včasih je potrebna kombinacija zdravljenja. Poleg tega je treba nekatere vrste katetra ali kirurške posege izvajati v koraku v daljšem časovnem obdobju. Nekatere je morda treba ponoviti, ko otrok raste.

Nekateri otroci s prirojenim srčnim okvaram zahtevajo več postopkov in operacij skozi vse življenje. Čeprav se rezultati za otroke s srčnimi okvarami dramatično izboljšajo, bo večina ljudi, razen tistih z zelo preprostimi pomanjkljivostmi, potrebovala stalno nego, tudi po korektivni operaciji.

Vseživljenjsko spremljanje in zdravljenje. Tudi če ima vaš otrok kirurški poseg za zdravljenje srčne napake, bo vaš otrok treba spremljati do konca svojega življenja.

Prvotno to opravi pediatrični kardiolog, nato odrasel kardiolog. Prirojena srčna napaka lahko vpliva na odraslo življenje vašega otroka, saj lahko prispeva k drugim zdravstvenim težavam.

Ko vaš otrok stara, je pomembno, da ga opozorite na srčno stanje, ki je bilo popravljeno, in potrebo po stalni oskrbi. Spodbudite svojega otroka, naj svojega zdravnika obvesti o srčni napaki in postopkih za zdravljenje te težave.

Omejitve vadbe. Starši otrok s prirojenim srčnim popuščanjem lahko skrbijo za tveganje za grobo igro in aktivnost tudi po zdravljenju. Čeprav bi nekateri otroci morda morali omejiti količino ali vrsto vadbe, lahko mnogi sodelujejo v običajnih ali skoraj običajnih dejavnostih.

Zdravnik vašega otroka vam lahko pove, katere dejavnosti so varne za vašega otroka. Če nekatere dejavnosti predstavljajo različne nevarnosti, spodbudite svojega otroka k sodelovanju v drugih dejavnostih, namesto da bi se osredotočili na to, kar on ali ona ne more storiti. Čeprav je vsak otrok drugačen, večina otrok s prirojenimi srčnimi napakami raste, da vodi zdravo in produktivno življenje.

Preprečevanje okužb. Glede na vrsto prirojene srčne napake, ki jo je imel vaš otrok, in operacijo, ki je bila uporabljena za njegovo odpravo, bo vaš otrok morda moral narediti dodatne ukrepe za preprečevanje okužbe.

Včasih lahko prirojena srčna okvara poveča tveganje za okužbe – bodisi v oblogah srčnega ali srčnega ventila (infektivni endokarditis). Zaradi tega tveganja bo vaš otrok morda potreboval antibiotike za preprečevanje okužbe pred dodatnimi operacijami ali zobnimi postopki.

Otroci, ki imajo najverjetneje večje tveganje za okužbo, vključujejo tiste, katerih napako je bil popravljen z protetičnim materialom ali napravo, kot je umetni srčni ventil. Otroci, ki so v preteklih šestih mesecih imeli operacijo, da bi postavili protetično napravo, se tudi soočajo z večjim tveganjem za okužbo. Vprašajte otrokovega kardiologa, če je za vašega otroka potreben preventivni antibiotik.

Za mnoge starše je naravno, da se počutijo zaskrbljene zaradi zdravja njihovega otroka, tudi po zdravljenju prirojene srčne pomanjkljivosti. Čeprav lahko mnogi otroci, ki imajo prirojene srčne pomanjkljivosti, počnejo enake stvari kot otroci brez srčnih napak, tu je nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati, če ima vaš otrok prirojeno pomanjkljivost srca

Ker je natančen vzrok večine prirojenih srčnih napak neznan, morda ne bo mogoče preprečiti teh pogojev. Vendar pa obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite, da bi lahko zmanjšali celotno tveganje vaših otrok pri poškodbah pri rojstvu in morda tudi srčnih napak, kot so

Obiščite svojega zdravnika