pretres možganov pri otrocih: kakšni so učinki?

Večina športnih poškodb glave, kot so pretresi, ki začasno motijo ​​delovanje možganov, so blagi in omogočajo popolno okrevanje. Toda pretres možganov pri otrocih lahko predstavlja tudi resno zdravstveno tveganje.

Poškodbe glave potrebujejo čas za ozdravitev. Otroci potrebujejo čas za počitek, dokler simptomi ne izginejo, kar običajno traja nekaj dni do nekaj tednov. Otroci morajo počivati ​​od fizičnih in razmišljanja (kognitivnih) dejavnosti za dan ali dva po pretresu in se nato postopoma vrnejo k aktivnostim, kot to dopuščajo njihovi simptomi.

Otroci, ki se po potresu vrnejo v šolo, lahko zahtevajo prilagoditve v učilnici, vključno z manjšo količino tečaja ali skrajšanim šolskim dnevom. Če aktivnost, kot je branje ali jogging, povzroča simptome, kot je glavobol, mora otrok vzeti odmor, nato pa nadaljevati dejavnost za krajša obdobja in postopoma doseči ravni pred pretresom, saj se simptomi izboljšajo.

Otroci lahko razvijejo zaplete, če se vrnejo v šport in druge dejavnosti, preden se je pretres možganov izčrpan. Še en udarec glave, medtem ko začetni pretres možganov lahko zdravi, lahko občasno povzroči daljše trajne simptome ali več trajne poškodbe.

Tudi nekdo, ki ima pretres možganov, lahko ogrozi razvoj sindroma po pretrganju. Sindrom vključuje tekoče simptome pretresa, vključno z glavoboli, omotico, utrujenostjo, razdražljivostjo in težavami z razmišljanjem, kot so spomin in pozornost. Trpeli ponavljajoči se pretresi povečujejo tveganje za sindrom po pretrganju.

Raziskovalci še naprej preučujejo druge potencialne dolgoročne učinke pretresov. Ob pretresu otroci postavijo večje tveganje, da imajo drugega. Učinki ponavljajočih se pretresov v preteklih letih se lahko množijo.

Za zaščito vašega otroka pred poškodbami glave vztrajajo pri ustrezni in ustrezno opremljeni zaščitni opremi – na primer čeladi – med športi in drugimi aktivnostmi. Toda najboljša zaščitna oprema ne more preprečiti vseh pretresov.

Lahko imate pretres možganov brez izgube zavesti. Tudi udarec za telo, ki stoji v glavi, lahko povzroči pretres možganov. Poskrbite, da bo vaš otrok vedel, če ima vaš otrok pretres možganov. Vaš otrok se ne sme vrniti, dokler ga zdravnik ne odobri.

Znaki in simptomi pretresa lahko vključujejo

Če menite, da ima vaš otrok pretres možganov, poiščite takojšnjo zdravniško pomoč. Zdravnik vašega otroka bo ugotovil, kako resno je pretres možganov in ko je varno, da se vaš otrok vrne v šport, šolo ali druge dejavnosti.

S