podobne epilepsije: meningitis, prvi napadi, migrene in drugo

Ob napadu ne pomeni nujno, da imate epilepsijo. Veliko pogojev ima simptome, podobne epilepsiji, vključno s prvimi napadi, vročinskimi napadi, neepileptičnimi dogodki, eklampsiji, meningitisom, encefalitisom in migrenskimi glavoboli.

Prva zaseg; Prvi napad je enkraten dogodek, ki ga lahko povzroči zdravilo ali anestezija. Ti epileptični napadi se ponavadi ne ponovijo.

Nekateri epileptični napadi se lahko pojavijo sami, brez sprožilca. V večini primerov se ti zasegi ne bodo ponovili, razen če je oseba utrpela poškodbe možganov ali pa ima družinsko anamnezo epilepsije.

Febrile zaseg; Febrilni epileptični napadi se lahko pojavijo pri otroku z visoko telesno temperaturo in se običajno ne razvijejo v epilepsijo. Možnosti, da bi dobili še en vročinski napad, so 25% do 30%. Obstaja večje tveganje ponovitve napadov, če ima otrok družinsko anamnezo epilepsije, nekaj poškodb živčnega sistema pred zasegom ali dolgega ali zapletenega napada.

Nonepileptični dogodek; Nonepileptični dogodki izgledajo kot napadi, vendar dejansko niso. Pogoji, ki lahko povzročijo neepileptične dogodke, vključujejo narkolepsijo (motnjo spanja, ki povzroča ponavljajoče se epizode spanja čez dan), Tourettov sindrom (nevrološko stanje, za katero so značilni vokali in telo) in nenormalni srčni ritmi (aritmije). Nonepileptični dogodki, ki imajo psihološko osnovo, so znani kot psihogeni zasegi. Oseba, ki ima to vrsto napada, se morda preprosto poskuša izogniti stresnim situacijam ali pa ima psihiatrični problem. Ker večina ljudi, ki imajo te vrste napadov, nima epilepsije, jih pogosto zdravijo psihiatri in / ali drugi strokovnjaki za duševno zdravje. Eden od načinov razlikovanja epileptičnega napada z neepileptičnim napadom je elektroencefalogram (EEG), skupaj z video nadzorom. EEG zazna nenormalne električne izpuste v možganih, ki so značilni za epilepsijo, in skupaj s spremljanjem videoposnetkov, da bi posneli napad na kameri, lahko potrdi diagnozo.

Eclampsi; Eklampsija je nevarno stanje nosečnic. Simptomi vključujejo epileptične napade in nenadno zvišanje krvnega tlaka. Nosečnico, ki ima nepričakovano zaseg, je treba takoj odpeljati v bolnišnico. Po zdravljenju eklampsije in dojenčka se mati ponavadi ne pojavi več napadov ali se razvije epilepsija.

Meningiti; Meningitis je okužba, ki povzroča otekanje membran v možganih in hrbtenjači. Meningitis je najpogosteje posledica virusa ali bakterij. Virusne okužbe se običajno očistijo brez zdravljenja, vendar so bakterijske okužbe izjemno nevarne in lahko povzročijo poškodbe možganov in celo smrt. Simptomi meningitisa so vročina in mrzlica, hudo glavobol, bruhanje in trden vrat.

Encephaliti; Encefalitis je vnetje možganov in je običajno posledica virusne okužbe. Simptomi vključujejo zvišano telesno temperaturo, glavobol, bruhanje, zmedenost in trden vrat.

Migrain; Migrena je vrsta glavobola, ki jo deloma povzroči nevrološka disfunkcija in zoženje krvnih žil v glavi in ​​vratu, kar zmanjša pretok krvi v možgane. Ljudje, ki imajo migrene, imajo lahko tudi avure in druge simptome, vključno z omotico, slabostjo in bruhanjem. Nekateri pogoji lahko povzročijo migreno, vključno z alergijami, menstruacijskimi obdobji in mišično napetostjo. Nekatera živila, vključno z rdečim vinom, čokolado, oreški, kofein in arašidovo maslo, lahko povzročijo tudi migrena.

Petdeset odstotkov vseh bolnikov z novo diagnosticirano epilepsijo bo brez epilepsije začelo s prvim epilepsijskim zdravilom. Za ostalo poskusite, poskusite znova: zamenjate zdravila epilepsije, prilagodite neželene učinke in počakajte, da se prepričate, ali novo zdravilo deluje. Drugi ugotovijo, da so njihovi zasegi nadzorovani, vendar ne morejo prenašati stranskih učinkov zdravil in jih potrebujejo za preusmerjanje drog; Preden se posvetujete s svojim zdravnikom, če je treba zdravilo spremeniti, se prepričajte, da jemljete vaš trenutni zdravilo …

VIRI: Nacionalni inštitut za nevrološke motnje in možgansko kap. Medicinska medicina Univerze v Južni Floridi: “Psihogeni (ne-epileptični napadi)”, “Selim R. Benbadis, MD, in Leanne Heriaud, RN, avtorji.