obvladovanje spreminjajočih se vzorcev spanja, ko postanete starejši – pregled tem

Vzorci spanja se naravno spreminjajo, ko postanete starejši. V primerjavi z mlajšimi, starejšimi

Spi manj ur in traja dlje, da zaspi; Spati manj globoko in se ponoči zbuditi večkrat; Več težav pri prilagajanju spremembam pri spalnih pogojih, kot je druga postelja; Spremembe v ciklusu spanja. Starejši odrasli porabijo manj časa v najbolj prijetnih fazah spanja.

Brenda Della Casa je že dve leti videla njenega zdravnika za primarno zdravljenje in je zbrala njene skrbi, da je postala nenadna nega – dokler ni imela zdravstvenega prestrašenja, ki jo ni mogla prezreti. Rekla je svojemu zdravniku, da je doživela strašne bolečine v hrbtu in želodcu. Njen zdravnik jo je preveril, rekel je, da je v redu, in jo je poslal na pot; Pet dni kasneje je Della Casa, avtorica in dating trenerja v Chicagu, potovala in imela tako hude bolečine, da se je komaj premaknila. Ko je od nje prejela glasovno sporočilo …

Rutinski slabo kakovost spanja zaradi zdravstvenih težav, uporabe zdravila in stresa zaradi velikih sprememb v življenju lahko privede do kroničnih težav s spanjem v kateri koli starosti. To lahko poveča tveganje resnih zdravstvenih težav, kot je depresija. Toda nekaj starejših odraslih dobi ali poskuša dobiti zdravljenje zaradi težav s spanjem. Če ste starejši in imate težave s spanjem, se posvetujte s svojim zdravnikom o tem, kaj lahko storite za izboljšanje spanja.

Tukaj je nekaj stvari, ki jih lahko poskusite

Če imate starejšo odraslo osebo, ki ne dobro spi, ga lahko spodbudite, da preizkusite zgoraj navedene nasvete za izboljšanje spanja.

Zdravniki priporočajo uporabo zdravil za spanje šele zdaj ali kasneje ali samo za kratek čas. Niso prva izbira za zdravljenje kronične nespečnosti. Ta nasvet o zdravilih velja za vsakogar, še posebej za starejše odrasle. Vsakdo lahko postane odvisen od zdravil za spanje in ta zdravila lahko vplivajo na to, kako starejši ljudje razmišljajo med in po dolgotrajni uporabi. 1

Redno vadbo in sonce čez dan; Spalnico naj bo hladna, tiha in temna zvečer in noč; Če je mogoče, hrano in prigrizke hranite iz postelje; Pojdi ven iz postelje, če ne moreš spati in naredi tiho ali dolgočasno dejavnost, dokler se ne počutiš zaspano; Omejiti ali zmanjšati potrebo po ponovnem zbujanju, na primer pri zdravilih; Sledite istim večerom in dnevnim redom.