krioterapija (kriohirurgija) za genitalne bradavice

Krioterapija (kriohirurgija) uničuje bradavice na spolovilih tako, da jih zamrzne s tekočim dušikom.

Čas obnovitve je odvisen od lokacije in števila odstranjenih bradavic. Zdravljenje se običajno pojavi v 1 do 3 tednih. Po zdravljenju se lahko pojavi naslednje

Za moške in ženske, ki so imeli krioterapijo zunanjih spolnih bradavic, pokličite svojega zdravnika za katerega koli od naštetih

Izogibajte se spolnemu odnosu, dokler se zdravljeno območje ne pozdravi in ​​izgine bolečina.

Zavedajte se naslednjega po zdravljenju bradavic ali cervikalnih bradavic

Moški, ki se zdravijo z genitalnimi bradavicami na penisu, moškosti ali v sečnici, se morajo izogibati spolnemu odnosu, dokler se zdravljenje ne izčrpa in bolečina izgine. To je ponavadi od 1 do 3 tedne, odvisno od velikosti obdelane površine.

Krioterapijo lahko storite, če so spolne bradavice vidne, rastejo na majhnem območju (še posebej v bližini anusa) in moteče.

Krioterapija se običajno ne uporablja, kadar so bradavice na splošno pogoste.

Strokovnjaki se strinjajo, da lahko krioterapija pomaga pri odstranjevanju bradavic. 1 V nekaterih študijah je krioterapija odstranila bradavice do 90 od 100 primerov. 2 Vendar lahko bradavice rastejo nazaj. Morda bo potrebno več kot eno zdravljenje.

Odstranjevanje genitalnih bradavic morda ne ozdravi okužbe z virusom papiloma virusov (HPV). Virus lahko ostane v telesu v neaktivnem stanju po odstranitvi bradavic.

Po krioterapiji je nekaj zapletov. Brazgotina je majhno tveganje.

Število in resnost neželenih učinkov sta odvisna od števila ciklov zamrznitve / odmrzovanja, uporabljenih med krioterapijo, in velikosti območja.

Krioterapija za zunanje spolne bradavice se lahko varno uporablja med nosečnostjo.

Zdravljenje genitalnih bradavic ne more ozdraviti okužbe z virusom papiloma virusov (HPV). Virus lahko ostane v telesu v neaktivnem stanju po odstranitvi bradavic. Oseba, ki se zdravi zaradi bradavic na spolovilih, lahko še naprej širi okužbo. Kondomi lahko pomagajo zmanjšati tveganje za okužbo s HPV.

Prednosti in učinkovitost vsake vrste zdravljenja je treba primerjati s stranskimi učinki in stroški. Pogovorite se s svojim zdravnikom.

Izpolnite obrazec za informacije o posebni obravnavi (PDF) (Kaj je dokument PDF?), Ki vam pomaga razumeti to obravnavo.

Buck HW (2010). Bradavice (genitalije), datum iskanja december 2009. Spletna različica BMJ kliničnih dokazov: http: //www.clinicalevidence.

Visoka šola za porodništvo in ginekologijo (2005, ponovno potrjena leta 2009). Humani papilomavirus. 61. Obstetrics and Gynecology, 105 (4): 905-918.

Sarah Marshall, MD – Družina Medicin; Kirtly Jones, MD – Nosečnost in ginekologija

14. november 2014

Zdravnik uporablja tekoči dušik v bradavice in okoli njega; Prvič, tkivo zamrznemo s tekočim dušikom. Nato se tkivo lahko odmrzne. Tkivo je ponovno zamrznjeno, če je potrebno. Čas aplikacije je odvisen od zdravnika, ki uporablja tekoči dušik, in velikosti bradavic; Velikost in debelina bradavic določata število in dolžino ciklov zamrzovanja / odmrzovanja. Morda bo potrebnih do treh zdravljenj; Med zdravljenjem imate morda zmerno do zmerno pekoč občutek; Genitalne bradavice v sečnici ali anusu običajno zahtevajo največ zdravljenja, ker so lahko bradavice v odprtini.

Lahko se pojavi draženje, bolečina ali blago bolečino; Morda imate otekanje; Morda imate mrtvo tkivo; Lahko nastanejo rane ali mehurji.

Feve; Nadaljnji krvavec; Slabo počutje ali rumenkast izpust, ki lahko označuje infekcijo; Nadaljnja bolečina

Vodni izcedek iz nožnice se lahko pojavi približno 1 do 3 tedne; Namesto tamponov je treba uporabljati sanitarne servise za dva do tri tedne; Izogibajte se spolnemu odnosu ali dušenju, dokler se zdravljena površina ne zdravi, običajno v 1 do 3 tednih.