koronarni pregled kalcija

Koronarni pregledi kalcija uporabljajo poseben rentgenski test, imenovano računalniška tomografija (CT), da preverijo nastanek kalcija v plošči na stenah arterij srca (koronarnih arterij). Ta test se uporablja za preverjanje bolezni srca v zgodnji fazi in za ugotavljanje, kako težko je. Koronarni pregledi kalcija imenujemo tudi merjenje srčnega kalcija.

Nimate dejavnikov tveganja za bolezni srca, zato imate nizko tveganje za srčni napad in možgansko kap; Vi imate visoko tveganje za bolezni srca ali ste bili diagnosticirani s srčnimi boleznimi. (Zdaj morate biti pod zdravniškim nadzorom.)

CT skenira slike srca v tankih odsekih. Slike se posnamejo v računalniku in jih je mogoče shraniti za več študij ali natisniti kot fotografije.

Vaš zdravnik morda želi, da imate koronarni pregled kalcija, če vam lahko pomaga in vaš zdravnik odloča o tem, kako zmanjšati tveganje za srčno bolezen, srčni napad in možgansko kap.

Ta test je lahko najbolj koristen za ljudi, ki nimajo bolezni srca, vendar so na srednjem tveganju za bolezni srca. Zdravnik vam lahko pomaga, da poznate tveganje za srčne bolezni, srčni napad in kap. Vaš zdravnik bo pogledal stvari, ki vas ogrožajo, vključno s krvnim tlakom, holesterolom, sladkorno boleznijo in starostjo, spolom in raso.

Koronarnega pregleda kalcija se ne priporoča za rutinsko presejanje koronarne arterijske bolezni. 1 Ta test morda ne bo več povedal vašemu zdravniku o tveganju za srčno bolezen, kot je to vaš dejavnik tveganja.

Ta presejalni test ni za vas, če

Ta test morda ni pravi za vas, če ste mlajši od 40 let ali mlajša od 50 let. To je zato, ker mlajši ljudje še vedno nimajo veliko kalcija v svojih arterijah.