kontinuirano spremljanje glukoze – pregled tem

Diabetes Trends

Ko testirate sladkor v krvi, se v tem času naučite raven sladkorja v krvi. Ampak ne morete povedati, kaj se dogaja s krvnim sladkorjem ostalo, še posebej čez noč. Neprekinjen monitor glukoze ali CGM lahko to naredi zate. Vsakih 5 minut dnevno in nočno poroča o sladkorju v krvi. In to zveni alarm, če vidi, da so vaše ravni izven dosega.

CGM ima tri dele. Nosite en del – senzor proti koži. Ima majhno iglo, ki ostane pod vašo kožo. Oddajnik je pritrjen na senzor in nenehno bere nivo glukoze v krvi. Te podatke pošlje drugim delom monitorja, brezžičnemu sprejemniku, ki ga (ali skrbnik, kot je starš), nosi na vašem pasu ali v žepu.

Kadar koli lahko pogledate sprejemnik in ugotovite, kakšna je raven glukoze. Lahko vidite, ali vaša raven gredo gor ali dol in kako hitro. Podatke lahko prenesete v računalnik in si ogledate trende in vzorce ravni glukoze.

Med sprejemanjem, uresničevanjem in injiciranjem insulina opazite na sprejemniku. Na ta način si lahko ogledate, kako te dejavnosti vplivajo na vaš krvni sladkor čez dan in zvečer.

Vse te podrobne informacije vam in vašemu zdravniku dajejo boljšo idejo o tem, kakšne so vaše potrebe po zdravljenju.

Stalni monitorji niso tako natančni kot standardni števci. Vsaj enkrat ali dvakrat dnevno, odvisno od vrste monitorja, ki ga kupite, boste morali prst priti in uporabiti svoj standardni meter, da potrdite, kaj vam CGM govori.

CGM nenehno meri vaš krvni sladkor. Te informacije pomagajo nekaterim ljudem, ki imajo sladkorno bolezen, da sprejemajo odločitve o tem, kaj jesti, kako se vadijo in koliko zdravila jemljejo. Z uporabo CGM je bilo dokazano, da ljudem s sladkorno boleznijo tipa 1 bolje kontrolira raven sladkorja v krvi, z manj nizkimi krvnimi sladkorji.