konkurenčno prehranjevanje: kako varen je?

Eating natečaji so bili strogo okrajno-pošteno stvari. Zdaj postajajo resni športi.

To poletje je Joey Chestnut zaužil rekord 66 vročih psov v 12 minutah na Super Bowl tekmovalnih jedeh, Nathan’s Hot Dog Eating Contest. Šestinštirideset je le številka, dokler ne primerjate: Koliko vročih psov mislite, da bi lahko v 12 minutah? Mogoče pet? Šest?

Ocenjeno je bilo, da je na Coney Islandu sodelovalo 50.000 ljudi, da bi gledal Chestnut v obraz. Mnogo več jih je gledalo na ESPN, ki je leta 2004 začel prenašati tekmovanja.

Ko sem začel s temi tekmovanji, je bilo morda petdeset do sto ljudi, ki so gledali, “pravi Chestnut. Kesten je tekmoval že dve leti.” Zdaj, “pravi,” obstajajo številni ljudje, naj bo majhen ali velik prizorišče. Ljudje me prosijo za avtograme.

Ker se je povečala velikost publike za tekmovanje v tekmovanju, ima tudi nagradni sklad. Kesten je osvojil 10.000 dolarjev skupaj z njegovim Yellow Beltom na natečaju.

Tudi raven konkurence je bila zasukana. Nathanovo tekmovanje je bilo do leta 1916, leta 2000 pa je bil rekord 25 psi. Letos so vsi 10 najboljših finalistov premagali to znamko.

Kesten, ki ga je Mednarodna zveza za konkurenčno prehrano uvrstila na prvo mesto, na svoji dosežki pripisuje trdo delo, ne lažno. Toda mnogi zdravniki skrbijo, da lahko konkurenčno prehranjevanje povzroči nevarne posledice. In nekateri dietetiki skrbijo, da šport pošilja napačno sporočilo v času, ko debelost raste v epidemične razsežnosti.

Chestnut, 23, projektni inženir iz San Joseja v Kaliforniji, pravi, da je njegov uspeh rezultat intenzivnega usposabljanja. “Počasi se trudim, da se moje telo prilagodi svojemu cilju,” pravi, primerjati se bodibilderju ali maratonu.

Kesten vlaki približno enkrat na teden, ki jedo množične količine živil, za katere se pričakuje, da bodo porabili za naslednji tekmovanje. Kakšne vrste hrane? Na seznamu so hamburgerji, vroča krila, ostrige, globoko ocvrta špargla, ključna apna pita, piščančja krila, sira in jastog.

zdrave, okusne recepte in revije Eating Well.

Piščanec, čokolada, solate, sladice, juha