kompulzivno zdravljenje spolnega vedenja in zdravila

Psihoterapija

Zdravila

Zdravljenje za kompulzivno spolno vedenje običajno vključuje psihoterapijo, zdravila in skupine za samopomoč. Primarni cilj zdravljenja je pomagati pri odpravljanju prekomernega vedenja in ob hkratnem ohranjanju zdravih spolnih dejavnosti.

Skupine za samopomoč

Če imate kompulzivno spolno vedenje, boste morda potrebovali zdravljenje za drugo duševno stanje. Ljudje s kompulzivnim spolnim vedenjem imajo pogosto težave z alkoholom ali zlorabo drog ali drugimi težavami z duševnim zdravjem, ki potrebujejo zdravljenje – na primer obsedivno-kompulzivno vedenje, tesnoba ali motnja razpoloženja, kot je depresija.

Ljudje z drugimi odvisnostmi ali težkimi težavami z duševnim zdravjem ali ki bi lahko ogrozili druge osebe, lahko na začetku prejmejo bolnišnično zdravljenje. Če je bolnišnična ali ambulantna, je lahko zdravljenje najprej intenzivno. In morda boste občasno, tekoče zdravljenje skozi leta pomagali preprečiti ponovitve.

Nekatere oblike psihoterapije, imenovane tudi terapevtska terapija, vam lahko pomagajo, da se naučite upravljati svoje kompulzivno spolno vedenje. Ti vključujejo

Te terapije je mogoče zagotoviti v obliki posameznika, skupine, družine ali parov.

Nekatera zdravila so lahko koristna, ker delujejo na možganskih kemikalijah, ki so povezane z obsesivnimi mislimi in vedenjem ter zmanjšajo kemične “nagrade”, ki jih te obnašanja zagotavljajo, ko ukrepate zanje.

Katera zdravila ali zdravila so najboljša za vas odvisna od vaše situacije in drugih duševnih zdravstvenih razmer ali odvisnosti, ki jih morda imate. Morda boste morali preizkusiti več zdravil ali kombinacijo, da bi ugotovili, kaj vam najbolj ustreza, z najmanj neželenimi učinki.

Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje kompulzivnega spolnega vedenja, so pogosto predpisana predvsem za druge pogoje. Vključujejo

Skupine za samopomoč in podporo lahko pomagajo ljudem s kompulzivnim spolnim vedenjem in se ukvarjajo z vsemi vprašanji, ki jih lahko povzročijo. Veliko skupin se oblikuje po 12-stopenjskem programu Anonymous Anonymous (AA).

Te skupine vam lahko pomagajo pri spremembah neposredno

Te skupine so lahko na internetu ali imajo srečanja na kraju samem ali oboje. Če vas zanima skupina za samopomoč, poiščite tisto, ki ima dober ugled in zaradi česar se počutite udobno. Takšne skupine ne ustrezajo vsakomur okusu, zato vprašajte svojega ponudnika duševnega zdravja o alternativah.