kašelj, kdaj naj vidim zdravnika

Kašelj je način vašega telesa, da se odzove, ko kaj draži grlo ali dihalne poti. Dražilno spodbuja živce, ki pošiljajo sporočilo možganom. V možganih nato povežemo mišice v prsnem košu in trebuhu, da iz zraka potisnemo zrak, da bi izzvali dražilno.

Občasni kašelj je normalen in zdrav. Kašelj, ki traja več tednov, ali tisti, ki povzroči razbarvano ali krvavo sluz, lahko kaže na stanje, ki potrebuje zdravniško pomoč.

Kašljanje debelega, zelenkasto-rumenega flegma; Psihižiranje; Izkušnje s povišano telesno temperaturo nad 100 F (38 ° C);

Ukrepi za samopomoč

Včasih je kašelj zelo močan – hitrost zraka iz močnega kašlja se lahko približa 500 milj na uro. Dolgotrajen, močan kašelj je izčrpan in lahko povzroči nespečnost, glavobole, urinsko inkontinenco in celo zlomljene reže.

Medtem ko je občasni kašelj normalno, je kašelj, ki vztraja, lahko znak zdravstvenega problema.

Kašelj se smatra za akutno, če traja manj kot tri tedne. Šteje se, da je “kronična”, če traja dlje kot osem tednov (štiri tedne pri otrocih).

Nekateri vzroki kašlja vključujejo

Pokličite svojega zdravnika, če vaš kašelj po nekaj tednih ne izgine ali če ste vi ali vaš otrok

Poiščite nujno nego, če ste vi ali vaš otrok

Zdravila za kašelj se običajno uporabljajo le, če vzrok kašlja ni znan in kašelj povzroča veliko neugodja. Če uporabljate zdravilo za zdravljenje kašlja, upoštevajte navodila za odmerjanje.

Ne dajemo otrokom, mlajšim od 4 let, brez recepta, brez predhodnega preverjanja pri otrokovem zdravniku.

Če želite olajšati kašelj, poskusite s temi nasveti

Obiščite svojega zdravnika

Zadušitev; težave s dihanjem ali požiranjem; kašljanje krvavih ali rožnatih flegmov

Sesajte kapljice kapljice ali trde bombone. Lahko olajšajo suh kašelj in pomirjajo razdraženi žrele. Ne smete jim dati otroka, mlajšega od 6 let, zaradi nevarnosti zadušitve. Čajno žličko medu lahko pomaga oslabiti kašelj. Ne daj otrokom, mlajšim od enega leta.; Vlaženje zraka. Uporabite uparjalnik ali vzemite parni tuš.; Pijte tekočine. Tekočina pomaga, da sluz v grlu. Topne tekočine, kot so čajni čaj ali limonin sok, lahko pomirjajo grlo. Izogibajte se tobačnemu dimu. Kajenje ali dihanje sekundarnega dima lahko poslabša vaš kašelj.