decadron

Terapevtski razred: Endokrini metabolni agent

Uporablja se za Decadron

Farmakološki razred: nadpoklicni glukokortikoid

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost deksametazona pri otrocih. Vendar pa je pri pediatričnih bolnikih večja verjetnost, da se bo pri uporabi deksametazona dolgo časa uporabljala počasnejša rast in težave s kostmi. Priporočenih odmerkov ne smemo preseči, bolnika pa je treba skrbno nadzorovati med zdravljenjem.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost deksametazona pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo težave z jetri, ledvicami ali srcem, povezanih s starostjo, kar lahko zahteva previdnost in prilagajanje odmerka pri starejših bolnikih, ki prejemajo deksametazon.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Pred uporabo zdravila Decadron

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

V tem razdelku so informacije o pravilni uporabi številnih izdelkov, ki vsebujejo deksametazon. Morda ni specifično za Decadron. Prosimo, pozorno preberite.

Zdravilo vzemite natančno po navodilu zdravnika. Ne vzemite več od tega, ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik. To lahko poveča možnost neželenih učinkov.

Izmerite peroralno tekočino z označeno merilno žlico, peroralno brizgo ali medicinsko skodelo. Povprečna čajna žlička morda ne bo imela prave količine tekočine.

Raztopina zdravila Dexamethasone Intensol ™ je koncentrirana tekočina. Koncentrirano tekočino izmerite s posebnim ustjem, ki je priložen pakiranju. Tekočino dodajte v vodo, sok, soda ali soda podobno pijačo, jabolčnik ali puding. Dobro premešajte zmes in takoj pijete ali jedo. Mešanice ne shranjujte za prihodnjo uporabo.

Če uporabljate to zdravilo že dalj časa, ga nenadoma nehajte uporabljati, ne da bi ga najprej preverili pri svojem zdravniku. Morda boste morali počasi zmanjševati odmerek, preden ga boste popolnoma ustavili.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Pravilna uporaba deksametazona

Izpraznite neuporabljeno raztopino zdravila Dexamethasone Intensol ™ 90 dni po prvem odprtju steklenice.

Če jemljete to zdravilo dolgo časa, je zelo pomembno, da vas zdravnik na rednih obiskih preveri za morebitne neželene učinke, ki bi jih lahko povzročilo to zdravilo. Morda bodo potrebni preizkusi krvi ali urina, da bi preverili neželene učinke.

Uporaba tega zdravila med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Uporabite učinkovito obliko nadzora rojstva, da ne bi zanosili. Če menite, da ste med uporabo tega zdravila zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika.

Če že dolgo uporabljate to zdravilo, povejte svojemu zdravniku o morebitnem dodatnem stresu ali strahu v življenju, vključno z drugimi zdravstvenimi težavami in čustvenim stresom. Vaš odmerek tega zdravila boste morda morali spremeniti za kratek čas, medtem ko imate dodaten stres.

Uporaba preveč tega zdravila ali dolgotrajno uporabo zdravila lahko poveča tveganje za težave z nadledvično žlezo. Takoj se pogovorite s svojim zdravnikom, če med uporabo tega zdravila uporabljate več kot enega od teh simptomov: zamegljen vid, omotico ali omedlevico, hiter, nepravilen ali udaren srčni utrip, povečana žeja ali uriniranje, razdražljivost ali nenavadna utrujenost ali šibkost .

Med zdravljenjem z deksametazonom nima nobenih imunizacij (cepiv) brez zdravniškega dovoljenja vašega zdravnika. Dexamethasone lahko zmanjša odpornost vašega telesa in cepivo morda ne bo delovalo ali pa bi lahko prišlo do okužbe, ki naj bi preprečili cepivo. Poleg tega ne smete biti v bližini drugih oseb, ki živijo v vašem gospodinjstvu, ki prejemajo živa virusna vakcina, ker obstaja možnost, da bi lahko virus prenesli na vas. Nekateri primeri živih cepiv vključujejo ošpice, mumps, gripo (cepivo proti nosni gripi), poliovirus (oralna oblika), rotavirus in rdečko. Ne približujte se jim in ne ostanejo v isti sobi z njimi zelo dolgo. Če imate vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če med zdravljenjem ali po njem pride do zamegljenega vida, težav pri branju ali katere koli druge spremembe v vidu. Vaš zdravnik bo morda želel, da vas oči pregledajo okulisti (zdravnik oči).

To zdravilo lahko povzroči redčenje kosti (osteoporoze) ali počasno rast pri otrocih, če se uporablja dlje časa. Povejte svojemu zdravniku, če imate kostno bolečino ali če imate povečano tveganje za osteoporozo. Če vaš otrok uporablja to zdravilo, povejte zdravniku, če menite, da vaš otrok ne raste pravilno.

Previdnostni ukrepi pri uporabi zdravila Decadron

To zdravilo lahko povzroči spremembe v razpoloženju ali vedenju pri nekaterih bolnikih. Povejte svojemu zdravniku takoj, če imate depresijo, nihanje razpoloženja, lažen ali nenavaden občutek dobrega počutja, težave s spanjem ali spremembe osebnosti med jemanjem tega zdravila.

Prepričajte se, da vsak zdravnik ali zobozdravnik, ki vas zdravi, ve, da uporabljate to zdravilo. To zdravilo lahko vpliva na rezultate nekaterih kožnih testov.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Neželeni učinki zdravila Decadron

Decadron (deksametazon)

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Navzeja / bruhanje, kemoterapija Induced lorazepam, Ativan, ondansetron, Zofran, deksametazon, metoklopramid

Alergijski rinitis prednizon, promethazin, Zyrtec, nos flutikazona, loratadin, flonaza

Cushingovega sindroma deksametazon, ciproheptadin, mifepriston, deksazon

Nadledvična insuficienca deksametazon, kortizon, Dexasone, Dexpak Taperpak