dapagliflozin (za peroralno uporabo)

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preverja vaš napredek na rednih obiskih, še posebej v prvih nekaj tednih, ko jemljete to zdravilo. Za preverjanje neželenih učinkov je morda potrebno testiranje krvi in ​​urina.

S tem zdravilom se lahko pojavi omotica, omotičnost ali omedlevica. To je pogostejše, če imate bolezen ledvic, nizek krvni tlak ali če jemljete diuretik (tablete za vodo). Pridobivanje obilo tekočin vsak dan lahko pomaga. Pijte veliko vode med vadbo ali v vročem vremenu. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate hudo slabost, bruhanje ali drisko, ki se ne ustavi. To lahko povzroči izgubo vode.

Med uporabo tega zdravila lahko pride do ketoacidoze (visokih ketonov in kisline v krvi). To je lahko smrtno nevarno in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Vaš zdravnik vam lahko da zdravljenje s to insulinovo, tekočo in ogljikovimi hidrati. Obvestite svojega zdravnika takoj, če imate navzeo, bruhanje, težave z dihanjem, povečano žejo ali uriniranje ali bolečine v želodcu.

To zdravilo lahko poveča tveganje za okužbe sečil, vključno z pelonefritisom ali urosepsi. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate bolečine v mehurju, krvavi ali motni urin, težko, pekočo ali boleče uriniranje ali bolečino v spodnji ali zadnji strani.

To zdravilo lahko povzroči okužbe vaginalnega kvasa pri ženskah in okužbe kvasa pri penisu pri moških. To je pogostejše pri bolnikih z anamnezo okužb z genitalnimi kvasovi ali pri moških, ki niso obrezani. Ženske imajo lahko izcedek iz nožnice, srbenje ali vonj. Moški imajo lahko pordelost, srbenje, oteklino ali bolečino okoli penisa ali izpuščaj z močnim vonjem iz penisa. Če imate katerega od teh simptomov, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom.

To zdravilo lahko povzroči hipoglikemijo (nizek krvni sladkor). To je pogostejše, kadar se to zdravilo jemlje skupaj z drugimi zdravili za sladkorno bolezen (npr. Insulin, glipizid ali gliburid). Simptome nizkega krvnega sladkorja je treba zdraviti, preden vas izzovejo. Ljudje se počutijo drugače kot pri nizkem krvnem sladkorju. Pomembno je, da se boste naučili simptomov, ki jih običajno imate, zato jih lahko hitro zdravite. Nekateri simptomi nizkega krvnega sladkorja vključujejo spremembe v vedenju, ki so podobne pijani, zamegljen vid, hladno znojenje, zmedenost, kul, bledo kožo, težko razmišljanje, zaspanost, pretirana lakota, hiter srčni utrip, glavoboli, ki se nadaljujejo, navzea, nejasen govor ali nenavadna utrujenost ali šibkost. Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, kako zdraviti nizek krvni sladkor.

Hiperglikemija (visok krvni sladkor) se lahko pojavi, če ne jemljite dovolj ali preskočite odmerek zdravila za sladkorno bolezen, prejedite ali ne sledite svojemu načrtu prehrane, imate vročino ali okužbo ali pa ne izvajajte več kot običajno. Nekateri simptomi visokega krvnega sladkorja vključujejo zamegljen vid, zaspanost, suha usta, navlažena in suha koža, vonj v obliki dihal, povečana pogostost in količina uriniranja, ketoni v urinu, izguba apetita, navzea ali bruhanje, hitro in globoko dihanje, utrujenost ali nenavadna žeja. Če se pojavijo simptomi visokega krvnega sladkorja, preverite raven sladkorja v krvi in ​​pokličite svojega zdravnika za navodila.

To zdravilo je lahko povezano z razvojem raka na mehurju in se ga ne sme uporabljati pri bolnikih z aktivnim rakom mehurja. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate krv v urinu ali bolečino med uriniranjem.

Prepričajte se, da vsak zdravnik ali zobozdravnik, ki vas zdravi, ve, da uporabljate to zdravilo. To zdravilo lahko vpliva na rezultate nekaterih medicinskih testov (npr. Testi glukoze v urinu morda niso točni).