danazol

Uporaba danazola v nosečnosti je kontraindicirana. Pred začetkom zdravljenja se priporoča občutljiv test, ki omogoča določanje zgodnje nosečnosti. Med zdravljenjem je treba uporabiti nehormonalno metodo kontracepcije. Prejeli smo androgene učinke na ženski plod, ki so bili izpostavljeni maternici. Poročali so o tromboembolizmu, trombotičnih in tromboflebitičnih dogodkih. Izkušnje z dolgotrajnim zdravljenjem so omejene. Zdravnik mora biti pozoren na možnost potencialno tihega pelioznega hepatisa in benignega jetrnega adenoma z dolgotrajno uporabo. Določite najmanjši odmerek, ki bo zagotovil ustrezno zaščito. Poskus zmanjšanja ali odvzema zdravljenja, če se začne med poslabšanjem dednega angionevrotičnega edema zaradi poškodbe, stresa ali drugega vzroka. Poročali so o več primerih benigne intrakranialne hipertenzije. Zaslon za papileto in svetujte, da takoj prekinete, če so simptomi prisotni.

Uporablja se za danazol

Terapevtski razred: Endokrini metabolni agent

Farmakološki razred: androgen

danazol je na voljo le z zdravniškim receptom.

Ko je zdravilo odobreno za trženje za določeno uporabo, lahko izkušnje kažejo, da je koristno tudi za druge zdravstvene težave. Čeprav te uporabe ne moremo vključiti v označevanje izdelkov, se danazol uporablja pri nekaterih bolnikih z naslednjimi zdravstvenimi težavami

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za danazol je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na danazol ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije o starostnem odnosu na danazol pri pediatrični populaciji niso bile izvedene. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Pred uporabo danazola

Čeprav v geriatrični populaciji ni bilo izvedenih ustreznih študij o starosti med starostjo in učinkom danazola, doslej niso bili dokumentirani nobeni geriatrično specifični problemi.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Pri jemanju danazola je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba danazola s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljivo. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba danazola s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar se lahko v nekaterih primerih zahteva. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba danazola s katerokoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo danazola. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Zelo pomembno je, da uporabite danazol samo po navodilih vašega zdravnika. Ne uporabljajte več tega, ga ne uporabljajte pogosteje in ga ne uporabljajte dlje, kot je naročil vaš zdravnik. To lahko povzroči neželene stranske učinke.

Začeti jemati danazol, medtem ko imate mesečno obdobje.

Da vam danazol pomaga, ga je treba redno izvajati za celoten čas zdravljenja, kot vam je naročil zdravnik.

Odmerek danazola bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke danazola. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če zamudite odmerek danazola, ga vzemite takoj, ko je mogoče. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Pravilna uporaba danazola

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik pri rednih obiskih preveri vaš napredek in se prepriča, da danazol ne povzroča neželenih učinkov. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Uporaba danazola med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Če ste ženska, ki lahko nosi otroke, vam bo zdravnik morda dal preskus nosečnosti, preden začnete uporabljati danazol, da se prepričate, da niste noseči. Tablete za kontracepcijo morda ne bodo delovale tako dobro, kot ste pri uporabi danazola. Uporabiti morate učinkovito obliko nadzora nad rojstvom (npr. Kondom, diafragmo, spermicidom), da ne bi zanosili. Če menite, da ste med uporabo zdravila zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika.

Uporaba danazola lahko povzroči nepravilna mesečna obdobja ali odsotnost menstruacije. Če se vaše redno mesečno obdobje ne začne v 60 do 90 dneh po prenehanju jemanja danazola, takoj obvestite svojega zdravnika.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če ste ženska in imate večji klitoris (spolni organ), poglabljanje svojega glasu ali nenavadno rast las po uporabi danazola. Vaš zdravnik vam lahko svetuje, da prenehate jemati zdravilo, da se ti neželeni učinki ne poslabšajo.

Nehajte uporabljati danazol in se posvetujte z zdravnikom, če med jemanjem danazola sledite naslednjim simptomom: zamegljen vid, sprememba sposobnosti videti barve, zlasti modre ali rumene, glavobol, slabost ali bruhanje.

Pri bolnikih z diabetesom

Preden prejmete kakšne medicinske teste, povejte zdravniku, ki je odgovoren, da jemljete danazol. Danazol lahko vpliva na rezultate nekaterih testov.

Danazol lahko redko povzroči, da je vaša koža bolj občutljiva na sončno svetlobo, kot je običajno. Izpostavljenost soncu, tudi v kratkem času, lahko povzroči kožni izpuščaj, srbenje, rdečino ali drugo razbarvanje kože ali hudo opekline. Če se to zgodi, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Previdnostni ukrepi Med uporabo danazola

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) in zeliščne ali dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

danazol neželeni učinki

danazol

Razpoložljivost Rx na recept

Nosečnost Kategorija X Ni za uporabo v nosečnosti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Endometrioza Lupron, Depo-Provera, medroksiprogesteron, Provera, noretindron, Ortho Tri-Cyclen, Sprintec, Ortho Tri-Cyclen Lo

Fibrocistična bolezen dojke Danokrine

Angioedem danokrin