cymbalta

Antidepresivi lahko povečajo tveganje samomorilnega razmišljanja in vedenja pri otrocih, mladostnikih in mladostnikih z velikimi depresivnimi motnjami. Kratkoročne študije niso pokazale povečanja tveganja za samomorilnost pri antidepresivih pri odraslih, starejših od 24 let, in pri antidepresivih pri odraslih, starih 65 let ali več, zmanjšano tveganje. Tesno spremlja bolnike vseh starosti za klinično poslabšanje in pojav samomorilnih misli in vedenj. Svetovati družinam in negovalcem, naj pozorno opazujejo bolnika in komunicirajo z zdravnikom.

Uporablja se za Cymbalta

Terapevtski razred: antidepresiv

Farmakološki razred: zaviralec prevzema serotonina / norepinefrina

Duloksetin se uporablja tudi za zdravljenje fibromialgije (mišične bolečine in togosti) in kronične (dolgotrajne) bolečine, ki je povezana z mišicami in kostmi.

Duloksetin spada v skupino zdravil, ki so znana kot selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina in norepinefrina (SSNRIs). Zdi se, da ta zdravila delujejo s povečanjem aktivnosti kemikalij, imenovanih serotonin in norepinephrine v možganih.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Pred uporabo zdravila Cymbalta

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejile uporabnost duloksetina pri otrocih za zdravljenje tesnobe pri otrocih starih 7 let in več. Vendar pa pri otrocih, mlajših od 7 let, niso ugotovili varnosti in ucinkovitosti.

Ustrezne študije o starostnem odnosu na učinke duloksetina za druge indikacije pri pediatrični populaciji niso bile izvedene. Za druge indikacije niso ugotovili varnosti in ucinkovitosti.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejile uporabnost duloksetina pri starejših. Vendar pa so starejši bolniki lahko bolj občutljivi na učinke tega zdravila kot mlajši odrasli in imajo večjo verjetnost, da imajo hiponatremijo (nizko vsebnost natrija v krvi) in povečajo tveganje za padce, kar lahko zahteva previdnost pri bolnikih, ki prejemajo duloksetin.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb se običajno ne priporoča, vendar je v nekaterih primerih neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

V tem razdelku so informacije o pravilni uporabi številnih izdelkov, ki vsebujejo duloksetin. Morda ni specifična za Cymbalta. Prosimo, pozorno preberite.

To zdravilo vzemite le po navodilu zdravnika, da bo vaše stanje čim bolj ugodno. Ne vzemite več od tega, ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik.

To zdravilo vsebuje zdravilo za zdravljenje. Previdno preberite in sledite navodilom. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom.

Kapsulo zapoznelega sproščanja pogoltnite celo skupaj s hrano ali brez nje. Ne žvečite, zdrobite ali zlomite kapsulo. Kapsule ne odprete in ne potresete vsebine na hrano ali v tekočinah.

To zdravilo boste morali uporabljati že nekaj tednov, preden se boste počutili bolje. Zdravilo nadaljujte, tudi če menite, da se ne izboljšujete, in se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate kakršnakoli vprašanja.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Pravilna uporaba duloksetina

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Pomembno je, da vaš zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih, da bi omogočil spremembe v vašem odmerku in pomagal preprečiti kakršne koli neželene učinke.

Ne uporabljajte duloksetina, če ste jemali zaviralec monoaminooksidaze (MAO) (npr. Izokarboksazid [Marplan®], linezolid [Zyvox®], metilensko modro injekcijo, fenelzin [Nardil®], selegilin [Eldepryl®] ali tranilcipromin [Parnate ®]) v zadnjih 2 tednih. Ne začnite jemati zaviralca MAO v 5 dneh po prenehanju duloksetina. Če to storite, lahko povzročite zmedenost, vznemirjenost, nemir, želodčne ali črevesne simptome, nenadno visoko telesno temperaturo, izredno visok krvni tlak ali hude konvulzije.

Duloksetin lahko povzroči, da se nekateri najstniki in mlajši odrasli vznemirjajo, razdražijo ali kažejo druge nenormalne obnašanja. Prav tako lahko povzroči, da imajo nekateri ljudje samomorilne misli in težnje ali da postanejo bolj depresivni. Nekateri ljudje imajo težave s spanjem, lahko se motijo, imajo veliko povečanje energije ali začnejo delovati nepremišljeno. Če vi ali vaš oskrbnik opazite katerikoli od teh neželenih učinkov, takoj obvestite svojega zdravnika. Naj zdravnik obvesti, če imate vi ali kdorkoli v vaši družini bipolarno motnjo (manično-depresivno) ali ste poskušali samomor.

Previdnostni ukrepi Med uporabo zdravila Cymbalta

To zdravilo lahko povzroči resne težave z jetri. Če imate simptome, kot so temen urin, splošna utrujenost in šibkost, svetlo obarvan blato, slabost in bruhanje, bolečine v zgornjem desnem delu trebuha ali rumene oči in koža, takoj obvestite svojega zdravnika.

Poskrbite, da vaš zdravnik ve o vseh drugih zdravilih, ki jih uporabljate. Duloksetin lahko povzroči resne težave, ki se imenujejo serotoninski sindrom ali nevroleptični maligni sindrom (NMS), če se jemljejo z nekaterimi zdravili, kot so buspiron (Buspar®), fentanil (Abstral®, Duragesic®), litij (Eskalith®, Lithobid®), triptofan , Šentjanževko ali nekatera zdravila proti bolečinam (npr. Tramadol [Ultram®], sumatriptan [Imitrex®], zolmitriptan [Zomig®] ali rizatriptan [Maxalt®]). Najprej se posvetujte s svojim zdravnikom, preden vzamete katerokoli drugo zdravilo.

To zdravilo lahko poveča tveganje za težave s krvavitvami. Prepričajte se, da vaš zdravnik ve, ali jemljete tudi druga zdravila, ki tanjšajo kri, kot so aspirin, zdravila proti bolečinam z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (npr. Ibuprofen, naproksen, Advil®, Aleve®, Celebrex® ali Motrin®) ali varfarin (Coumadin®) .

Med zdravljenjem s tem zdravilom se lahko pojavijo hude kožne reakcije. Če imate blistanje, lupljenje kože ali rahljanje kože, rdeče lupine kože, hude akne ali kožni izpuščaj, rane ali čir na koži ali zvišano telesno temperaturo ali mrzlico med uporabo tega zdravila, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom.

Ne prenehajte jemati tega zdravila brez predhodnega preverjanja s svojim zdravnikom. Če ste pozvani, da prenehate jemati duloksetin, se posvetujte z zdravnikom, kako počasi zmanjševati odmerek. To bo zmanjšalo vašo možnost, da bi imeli simptome odtegnitve, kot so omotica, slabost, glavoboli, bruhanje, povečano znojenje, razdražljivost, nočne more ali čerezanje ali mravljinčenje.

To zdravilo lahko vpliva na ravni sladkorja v krvi. Če ste diabetični in opazite spremembo rezultatov krvnih preiskav ali testov sladkorja v urinu, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Duloksetin lahko povzroči omotico ali zamegljen vid. Poskrbite, da boste znali reagirati na to zdravilo, preden vozite, uporabite stroje ali storite kaj drugega, kar bi bilo lahko nevarno, če niste pozorni ali vidni jasno. Morda se boste počutili tudi z lahkomiselno glavo ali pa boste padli ali omedlili, ko boste nenadoma vstali iz lažnega ali sedečega položaja, zato počasi vstani. Če ti simptomi motijo ​​ali vas zadržujejo pri vsakodnevnih aktivnostih, takoj povejte svojemu zdravniku.

Neželeni učinki Cymbalta

Cymbalta (duloksetin)

Pred začetkom uporabe tega zdravila in med njegovo uporabo morate meriti krvni tlak. Če opazite spremembo priporočenega krvnega tlaka, takoj pokličite zdravnika. Če imate vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

S tem zdravilom se lahko pojavi hiponatremija (nizek natrij v krvi). Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate zmedo, težave z osredotočenjem, glavoboli, težave s spominom, šibkost in nestabilnost.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih znakov prevelikega odmerjanja

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Fibromialgija prednizon, amitriptilin, Lyrica, duloksetin, Elavil, pregabalin

Kronična bolečina tramadol, oksikodon, percocet, duloksetin, fentanil, morfin

Bolečine v hrbtu tramadol, naproksen, aspirin, ibuprofen, diklofenak, Norco

Anksioznost Xanax, Lexapro, alprazolam, atenolol, lorazepam, hidroksizin