cprimine

Zdravniki, ki načrtujejo uporabo penicilamina, se morajo temeljito seznaniti s toksičnostjo, posebnimi odmerki in terapevtskimi koristmi. Bolnike je treba opozoriti, da nemudoma poročajo o morebitnih simptomih toksičnosti.

Uporablja se za Cuprimine

Terapevtski razred: antirevmatičen

Poleg koristnih učinkov tega zdravila ima neželene učinke, ki so lahko zelo resni. Preden vzamete penicilamin, se prepričajte, da ste o uporabi tega razpravljali s svojim zdravnikom.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Ko je izdelek odobren za trženje za določeno uporabo, lahko izkušnje kažejo, da je koristno tudi za druge zdravstvene težave. Čeprav ta uporaba ni vključena v označevanje izdelkov, se pri nekaterih bolnikih uporablja penicilamin z naslednjimi pogoji

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Čeprav ni posebnih podatkov o uporabi penicilamina pri otrocih, pričakuje se, da ne bodo povzročili različnih neželenih učinkov ali težav pri otrocih kot pri odraslih.

Pred uporabo zdravila Cuprimine

To zdravilo je bilo testirano pri omejenem številu bolnikov, starih 65 let ali več. V kliničnih preskušanjih lahko starejši ljudje povečajo možnost za kožni izpuščaj.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

V tem poglavju so informacije o pravilni uporabi številnih izdelkov, ki vsebujejo penicilamin. Morda ni specifičen za Cuprimine. Prosimo, pozorno preberite.

Ker se penicilamin uporablja za različne zdravstvene težave na različne načine, je zelo pomembno, da natančno razumete, zakaj jemljete to zdravilo in kako ga jemati. Glej spodaj za informacije o posebnih zdravstvenih težavah. Če imate kakršna koli vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Za bolnike, ki jemljejo to zdravilo za preprečevanje ledvičnih kamnov

Za bolnike, ki jemljejo to zdravilo za revmatoidni artritis

Za bolnike, ki jemljejo to zdravilo za Wilsonovo bolezen

Za bolnike, ki jemljejo to zdravilo zaradi zastrupitve s svincem

Za vse bolnike

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Pravilna uporaba penicilamina

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vaš zdravnik mora ob rednih obiskih preverjati svoj napredek in se prepričati, da to zdravilo ne povzroča neželenih učinkov.

Pred kakršnimi koli operacijami (vključno z zobozdravstveno kirurgijo) povejte zdravniku ali zobozdravniku, ki je odgovoren, da jemljete to zdravilo.

Bodite previdni pri uporabi redne zobne ščetke, zobne nitke ali zobotrebce. Zdravnik, zobozdravnik ali medicinska sestra vam lahko priporočijo druge načine za čiščenje zob in dlesni. Preden opravite zobozdravstveno delo, se posvetujte z zdravnikom.

Ne jemljite železovih pripravkov ali vitaminskih pripravkov, ki vsebujejo železo, brez nadzora s svojim zdravnikom. Če vam zdravnik pove, da jemljete železove pripravke ali vitaminski preparati, ki vsebujejo železo, jih ne vzemite v 2 urah po zaužitju tega zdravila. Če sta oba zdravila preblizu skupaj, lahko penicilamin pravilno deluje.

Obvestite svojega zdravnika takoj, če se pojavi zvišana telesna temperatura, vneto grlo, mrzlica, modrice ali krvavitve. To so lahko simptomi resnega krvnega problema.

Previdnostni ukrepi pri uporabi zdravila Cuprimine

Povejte svojemu zdravniku takoj, če imate težave z dihanjem, hrupnim dihanjem ali nepojasnjenim kašljem. To so lahko simptomi resnega pljučnega problema.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Če pride do katerega od naslednjih neželenih učinkov, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Neželeni učinki zdravila Cuprimine

Cuprimine (penicilamin)

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija nosečnosti D Pozitivni znaki tveganja

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Wilsonova bolezen cink acetat, penicilamin, trientin, syprin, galzin, depen titratabs

Revmatoidni artritis Humira, plekenil, hidroksiklorokin, sulfasalazin, enbrel, remicade, rituksan, leflunomid

Captinuria captopril, Capoten, penicilamin, tiola, tiopronin, depen titratabs

 ali pa se pridružite podporni skupini Cuprimine, da se povežejo z drugimi, ki imajo podobne interese.