cosopt pf

Terapevtski razred: antiglaukoma, beta-adrenergični blokator / kombinacija inhibitorjev karbonatne anhidraze

Uporablja se za Cosopt PF

Farmakološki razred: Dorzolamid

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost dorzolamida in timololnih kapljic za oko pri otrocih, starih 2 leti in več. Vendar pa pri otrocih, mlajših od 2 let, niso ugotovili varnosti in ucinkovitosti.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejile uporabnost dorzolamida in timololovih kapljic za oči v starejših.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Pred uporabo Cosopt PF

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Ta oddelek vsebuje informacije o pravilni uporabi številnih izdelkov, ki vsebujejo dorzolamid in timolol. Ne sme biti specifično za Cosopt PF. Prosimo, pozorno preberite.

Vaš očesni zdravnik vam bo povedal, koliko tega zdravila je treba uporabljati in kako pogosto. Ne uporabljajte več zdravil ali ga pogosteje uporabljajte, kot vam to pove vaš zdravnik.

To zdravilo je opremljeno s pacientovim informacijskim vložkom. Previdno preberite in sledite navodilom v vložku. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom.

Uporabite le znamko tega zdravila, ki vam je predpisal zdravnik. Ne zamenjajte konzervansa (Cosopt®) z zdravilom brez konzervansa (Cosopt® PF).

Kozopt® PF očesne kapljice so sterilna raztopina, ki ne vsebuje konzervansov. Raztopino uporabite v posodah za enkratno embalažo takoj po odprtju. Vsako neuporabljeno zdravilo odvrzite po vsaki uporabi.

Če običajno nosite mehke kontaktne leče, jih odstranite, preden uporabite Cosopt® kapljice za oko. Počakajte vsaj 15 minut, preden ponovno vstavite kontaktne leče.

Če uporabljate kapljice za oko Cosopt® PF, vam med uporabo tega zdravila morda ne bo treba odstraniti kontaktnih leč.

Za uporabo kapljic za oči Cosopt®

Za uporabo kapljic za oči Cosopt® PF

Če je zdravnik naročil dve vrsti očesnih kapljic, ki jih je treba uporabljati skupaj, počakajte najmanj 5 ali 10 minut med obdobjem, ko ste uporabili zdravila. To bo pripomoglo k ohranjanju drugega zdravila iz “izpiranja” prvega.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Pravilna uporaba dorzolamida in timolola

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Ohišje za enkratno uporabo Cosopt® PF shranjujte v originalni vrečki za zaščito pred svetlobo. Zapišite datum, ko odprete folijsko vrečko v prostoru, ki je v torbici. Neuporabljene posode za enkratno uporabo odvržite 15 dni po odprtju vreče.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik na rednih obiskih preveri napredovanje vas ali vašega otroka, da se prepriča, ali to zdravilo deluje pravilno. Za preverjanje neželenih učinkov je morda potrebno testiranje krvi in ​​urina.

Če se pojavijo srbenje, rdečina, otekanje ali drugi znaki draženja oči ali veke, prenehajte uporabljati to zdravilo in se posvetujte z zdravnikom. Ti znaki lahko pomenijo, da ste vi ali vaš otrok alergični na to zdravilo.

To zdravilo lahko pri nekaterih bolnikih povzroči srčno popuščanje. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate vi ali vaš otrok bolečine v prsnem košu ali nelagodje, razširjene vene v vratu, skrajno utrujenost, nepravilno dihanje, nepravilen srčni utrip, kratka dihanje, otekanje obraza, prstov, stopal ali spodnjih nog dobiček ali piskanje.

Previdnost pri uporabi Cosopt PF

Med uporabo tega zdravila lahko pride do resnih alergijskih reakcij. Nehajte uporabljati to zdravilo in se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom, če imate vi ali vaš otrok kateri od naslednjih simptomov: črni, stresni blato, mehurji, luščenje ali razrahljajočo kožo, mrzlica, temni urin, bolečine v sklepih ali mišicah, izpuščaj; rdeče kožne lezije, pogosto z vijoličastim središčem, rane, razjede ali bele lise v ustih ali na ustnicah, nenavadne krvavitve ali modrice, nenavadna utrujenost ali šibkost ali rumene oči ali koža.

To zdravilo lahko povzroči spremembe v krvnem sladkorju. Tudi to zdravilo lahko zajema znake nizkega krvnega sladkorja, kot je hiter pulzni tlak. Če imate vi ali vaš otrok te težave ali če opazite spremembo rezultatov testov krvi ali urina, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Pred kakršnokoli operacijo, zobozdravstveno nego ali nujno zdravljenje povejte zdravniku ali zobozdravniku, ki je odgovoren, da uporabljate to zdravilo. Morda boste morali prenehati uporabljati to zdravilo nekaj dni pred operacijo ali medicinskim testom.

Zelo pomembno je, da se s svojim zdravnikom preverite, če imate poškodbo ali okužbo v očesu ali če imate predvideno operacijo z očmi. Vaš zdravnik vam bo povedal, ali naj uporabljate isto posodo za kapljice za oči ali naj začnete uporabljati svežo steklenico kapljic za oči.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Cosopt PF neželeni učinki

Cosopt PF (dorzolamid / timolol, oftalmični)

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih znakov prevelikega odmerjanja

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

WADA razred WADA protidopinška klasifikacija

Glavkom, odprti kot Lumigan, timolol, oftalmološki, epinefrinalni oftalmični, Xalatan, Travatan, alfagan, brimonidinski oftalmični, latanoprost oftalmološki, pilokarpin oftalmološki, Azopt, Cosopt, Simbrinza

Intraokularna hipertenzija Lumigan, timolol, oftalmološki, Xalatan, Travatan, Combigan, alfagan, brimonidinski oftalmološki, latanoprost oftalmološki, pilokarpin oftalmološki, Azopt, Cosopt, Simbrinza

 ali pa se pridružite skupini za podporo Cosopt PF za povezovanje z drugimi, ki imajo podobne interese.