cosmegen

Ta zdravilo je zelo strupeno, zato je treba paziti in ravnati tako s praškom kot z raztopino. Izogibajte se izpostavljenosti med nosečnostjo. Zaradi strupenih lastnosti daktinomicina (npr. Jedkosti, rakotvornosti, mutagenosti, teratogenosti) je treba pred ravnanjem pregledati posebne postopke ravnanja in skrbno slediti. Če pride do ekstravazacije med intravensko uporabo, se pojavi huda poškodba mehkih tkiv.

Uporablja se za Cosmegena

Terapevtski razred: Antibiotik

Daktinomicin moti rast rakavih celic, ki se sčasoma uničijo. Ker lahko na rast normalnih telesnih celic vpliva danktinomicin, se bodo pojavili tudi drugi učinki. Nekateri od teh so lahko resni in jih morate o tem obvestiti svojega zdravnika. Drugi učinki, kot je izpadanje las, morda niso resni, vendar lahko povzročijo zaskrbljenost. Nekateri učinki se morda ne pojavijo več mesecev ali let po uporabi zdravila.

Preden začnete zdraviti z zdravilom Dactinomycin, bi morali vi in ​​vaš zdravnik govoriti o koristih, ki jih bo to zdravilo naredilo, in o nevarnostih uporabe zdravila.

To zdravilo sme dajati le pod neposrednim nadzorom zdravnika.

Ko je zdravilo odobreno za trženje za določeno uporabo, lahko izkušnje kažejo, da je koristno tudi za druge zdravstvene težave. Čeprav te uporabe niso vključene v označevanje izdelkov, se daktinomicin uporablja pri nekaterih bolnikih z naslednjimi zdravstvenimi težavami

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Pred uporabo Cosmegen

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih specifičnih težav, ki bi omejile uporabnost dajanja daktinomicina pri otrocih, starejših od 12 mesecev. Vendar pa pri otrocih, mlajših od 12 mesecev, niso ugotovili varnosti in učinkovitosti.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih specifičnih težav, ki bi omejile uporabnost dajanja daktinomicina pri starejših. Vendar pa imajo starejši bolniki večje težave s kostnim mozgom, kar lahko zahteva previdnost in prilagajanje odmerka pri bolnikih, ki prejemajo daktinomicin.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko prejemate to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Medicinska sestra ali drugi usposobljeni zdravstveni delavci vam ali vašemu otroku dajo to zdravilo v bolnišnico ali center za zdravljenje raka. To zdravilo se daje skozi iglo, nameščeno v eno od vaših žil.

Daktinomicin se včasih daje skupaj z nekaterimi drugimi zdravili. Če prejemate kombinacijo zdravil, je pomembno, da vsakega prejmete pravočasno. Če jemljete nekatera od teh zdravil v usta, se posvetujte s svojim zdravnikom, da vam pomagajo pri načrtovanju načina, kako si jih zapomnite, da jih jemljete ob pravem času.

To zdravilo pogosto povzroča slabost in bruhanje. Vendar je zelo pomembno, da boste še naprej prejemali zdravilo, tudi če se vam bo počutilo slabo. Vprašajte svojega zdravnika, kako zmanjšati te učinke.

To zdravilo je zelo strupeno in lahko povzroči hude poškodbe kože, oči, nosu, grla ali pljuč. Zdravilo ne sme priti v stik s kožo, očmi ali katerimkoli drugim delom telesa. Če katerokoli zdravilo pride v oči, očistite oči z vodo, normalno fiziološko raztopino ali uravnoteženo raztopino za raztopino za soljenje oči vsaj 15 minut in takoj poiščite zdravniško pomoč. Če katerikoli od zdravil pride v kožo, poškodovan del operite z vodo najmanj 15 minut, medtem ko odstranjujete kontaminirana oblačila in čevlje. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom. Kontaminirana oblačila je treba uničiti, čevlje pa temeljito očistiti pred ponovno uporabo.

Zelo pomembno je, da vas zdravnik skrbno preveri, ali vi ali vaš otrok prejemate to zdravilo. S tem se prepričajte, da to zdravilo deluje pravilno. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Uporaba tega zdravila med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Uporabite učinkovito obliko nadzora rojstva, da ne bi zanosili. Če menite, da ste med uporabo zdravila zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika.

To zdravilo lahko poveča tveganje za nastanek drugih tumorjev (vključno z levkemijo). Pogovorite se s svojim zdravnikom, če imate pomisleke glede tega.

Medtem ko se zdravite z daktinomicinom in po prenehanju zdravljenja z njim, nimate nobenih živih cepiv brez dovoljenja vašega zdravnika. Daktinomicin lahko zmanjša odpornost vašega telesa in obstaja možnost, da bi okužba imela za posledico imunizacijo. Poleg tega druge osebe, ki živijo v vašem gospodinjstvu, ne smejo jemati peroralnega cepiva proti otroški paralizi, ker obstaja možnost, da bi lahko virus polio prenesli na vas. Prav tako se izogibajte osebam, ki so v zadnjih nekaj mesecih jemale peroralno cepivo proti otroški paralizi. Ne približujte se jim in ne ostati v isti sobi z njimi za zelo dolgo. Če ne morete uporabiti teh varnostnih ukrepov, morate razmisliti o uporabi zaščitne maske za obraz, ki pokriva nos in usta.

Daktinomicin lahko začasno zmanjša število belih krvnih celic v krvi, kar povečuje možnost okužbe. Lahko tudi zmanjša število trombocitov, ki so potrebni za pravilno strjevanje krvi. Če se to zgodi, obstajajo nekateri previdnostni ukrepi, ki jih lahko jemljete, še posebej, če je vaša krvna slika nizka, da zmanjšate tveganje za okužbo ali krvavitev

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate med jemanjem tega zdravila driska, slabost ali bruhanje, ali rane ali bele madeže na ustnicah, ustih ali žrelu.

Pravilna uporaba Cosmegena

Če se dactinomycin po nesreči izliva iz vene, v katero se injicira, lahko močno poškoduje nekatera tkiva in povzroči brazgotine. Obvestite svojega zdravnika takoj, če opazite rdečino, bolečino ali otekanje na mestu injiciranja.

Prepričajte se, da vsak zdravnik ali zobozdravnik, ki vas zdravi, ve, da uporabljate to zdravilo. To zdravilo lahko vpliva na rezultate nekaterih medicinskih testov.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Previdnost pri uporabi Cosmegen

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija nosečnosti D Pozitivni znaki tveganja

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Ewingov sarkomski daktinomicin

Rak karboplatin, fluorouracil, ciklofosfamid, doksorubicin, cytoksan, vinkristin

Wilmsov tumor Taxol, doksorubicin, paklitaksel, vinkristin, Adriamycin, daktinomicin

Neželeni učinki Cosmegen

Cosmegen (daktinomicin)

Osteoartritis prednizon, naproksen, cymbalta, aspirin, ibuprofen, meloksikam

 ali se pridružite skupini za podporo Cosmegen, da se povežejo z drugimi, ki imajo podobne interese.