conzip

Terapevtski razred: analgetik

Uporablja se za ConZip

Kemijski razred: opioid

Tramadol spada v skupino zdravil, ki se imenujejo opioidni analgetiki. Deluje v centralnem živčnem sistemu (CNS) za lajšanje bolečin. Ko se tramadol uporablja dlje časa, lahko postane navadna (povzroča duševno ali fizično odvisnost). Fizična odvisnost lahko povzroči neželene učinke, ko prenehate jemati zdravilo.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne raziskave niso bile opravljene na podlagi starosti za učinke tablete Rybix ™ ODT, Ryzolt ™ in Ultram® pri otrocih, mlajših od 16 let. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Ustrezne študije o starostnem odnosu niso vplivale na učinke tablet Ultram® ER s podaljšanim sproščanjem pri pediatrični populaciji. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Preden uporabite ConZip

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost tramadola pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo neželene neželene učinke (npr. Zaprtje, omotico, omotico ali omedlevico, želodčne motnje, šibkost) in starostjo povezanih težav z jetri, ledvicami ali srcem, kar lahko zahteva previdnost in prilagoditev odmerek pri bolnikih, ki prejemajo tramadol.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb se običajno ne priporoča, vendar je v nekaterih primerih neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

V tem poglavju so informacije o pravilni uporabi številnih zdravil, ki vsebujejo tramadol. To morda ni specifično za ConZip. Prosimo, pozorno preberite.

Zdravilo vzemite le, če vam bo naročil zdravnik. Ne vzemite več od tega, ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik.

Če menite, da to zdravilo ne deluje tako dobro, potem ko ga jemljete nekaj tednov, ne povečajte odmerka. Namesto tega se posvetujte s svojim zdravnikom.

Če uporabljate razpadajočo tableto, poskrbite, da so roke suhe, preden ravnate s tabličnim računalnikom. Ne odpirajte pretisnega omota, ki vsebuje tableto, dokler je niste pripravljeni vzeti. Odstranite tableto iz pretisnega omota, tako da odstranite folijo in jo odstranite. Tablete ne potiskajte skozi folijo. Ne zlomite, zdrobite ali žvečite. Tableto položite v usta. Hitro se topi. Po tem, ko se tableta stopi, pogoltniti ali gnojiti z vodo.

Tablete s podaljšanim sproščanjem pogoltnite skupaj s tekočinami. Ne zlomite, zdrobite ali žvečite.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Pravilna uporaba tramadola

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preverja vaš napredek na rednih obiskih, da se prepriča, ali zdravilo deluje pravilno in da preveri morebitne neželene učinke.

To zdravilo bo pripomoglo k učinku alkohola in drugih depresivov na cepivo proti CNS (zdravilo, zaradi katerega ste zaspani ali manj pozorni). Nekateri primeri depresivov na CNS so antihistaminiki ali zdravila za senoto vročino, druge alergije ali prehladi, sedativi, pomirjevala ali zdravila za spanje, zdravilo na recept ali narkotike, zdravila za epileptične napade ali barbiturate, mišične relaksante ali anestetike, vključno z nekaterimi zobnimi anestetiki. Ne pijte alkoholnih pijač in se pred uporabo katerega koli od teh zdravil med uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom ali zobozdravnikom.

Poskrbite, da vaš zdravnik ve o vseh drugih zdravilih, ki jih uporabljate. To zdravilo lahko poveča tveganje za napade. (konvulzije) in lahko povzroči resno stanje, imenovano serotoninski sindrom.

To zdravilo lahko poveča misli o samomoru. Povejte svojemu zdravniku takoj, če začnete počutiti bolj depresivno ali mislite, da se boste poškodovali. Poročajte o vseh neobičajnih mislih ali vedenju, ki vas motijo, še posebej, če so nove ali se poslabšajo hitro. Prepričajte se, da vaš negovalec ve, če imate težave s spanjem, se zlahka vznemirite, močno povečate energijo ali začnete delovati nepremišljeno. Povejte svojemu zdravniku, če imate nenadne ali močne občutke, kot so občutek živčnega, jeznega, nemirnega, nasilnega ali prestrašenega. Naj vaš zdravnik ve, ali imate vi ali kdorkoli v vaši družini bipolarno motnjo (manično-depresivna motnja) ali ste poskušali samomor.

To zdravilo lahko povzroči resne alergijske reakcije, vključno z anafilaksijo. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate izpuščaj, srbenje, hripavost, težave z dihanjem, težave pri požiranju, otekanje rok, obraz ali usta ali bolečine v prsnem košu med uporabo tega zdravila.

Previdnost pri uporabi ConZip

To zdravilo lahko povzroči, da nekateri ljudje postanejo zaspani, omotični, omotični ali manj pozorni, kot so običajno. Poskrbite, da boste znali reagirati na to zdravilo, preden vozite, uporabite stroje ali storite kaj drugega, kar bi lahko bilo nevarno, če ste omotični ali ne.

Poskrbite, da vaš zdravnik ve, ali ste noseči, da ste noseči ali nameravate zanositi.

Lahko se zgodi omotičnost, omotičnost ali omedlevica, še posebej, če nenadoma vstanete iz ležišča ali sedeža. Pridobivanje počasi lahko pripomore k zmanjšanju te težave.

Lahko se pojavi navzea ali bruhanje, še posebej po prvih nekaj odmerkih. Ta učinek lahko izgine, če nekaj časa ležite. Če se navzea ali bruhanje nadaljuje, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ležanje za nekaj časa lahko pomaga tudi pri lajšanju nekaterih drugih neželenih učinkov, kot so vrtoglavica ali omotičnost, ki se lahko pojavijo.

Pred kakršnimi koli operacijami (vključno z zobozdravstveno kirurgijo) ali nujnim zdravljenjem povejte zdravniku ali zobozdravniku, da jemljete to zdravilo. Jemanje tramadola skupaj z zdravili, ki se uporabljajo med operacijo ali zobozdravniškimi ali nujnimi zdravljenji, lahko povzroči večje neželene učinke.

Če menite, da ste vi ali kdo drug morda jemali prevelik odmerek tramadola, nemudoma poiščite nujno pomoč. Znaki prevelikega odmerjanja vključujejo konvulzije (epileptične napade), težko ali nemirno dihanje, nepravilno, hitro ali počasno ali plitvo dihanje, bledo ali modre ustnice, nohte ali kožo, natančno določijo učence oči ali težko dihanje.

Ne prenehajte jemati zdravila brez predhodnega preverjanja s svojim zdravnikom. Vaš zdravnik bo morda želel, da postopno zmanjšate količino, ki jo uporabljate, preden jo popolnoma ustavite. To lahko pomaga preprečiti morebitno poslabšanje vašega stanja in zmanjšati možnost odtegnitvenih simptomov, kot so anksioznost, driska, glavobol, slabost, drgetanje, znojenje, tresenje ali težave s spanjem.

Neželeni učinki ConZip

ConZip (tramadol)

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih znakov prevelikega odmerjanja

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Ko prenehate uporabljati to zdravilo, lahko še vedno povzroči neželene učinke, ki jih je treba pozorno spremljati. V tem času se takoj posvetujte s svojim zdravnikom, če opazite naslednje neželene učinke

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Spored 4 Nekateri potenciali za zlorabo

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Bolečine v hrbtu tramadol, naproksen, cymbalta, aspirin, ibuprofen, diklofenak, norco, duloksetin

Kronična bolečina tramadol, oksikodon, Cymbalta, Percocet, duloksetin, fentanil, morfin, Dilaudid

Bolečine tramadol, oksikodon, acetaminophen, tilenol, naproksen, aspirin, ibuprofen, hidrokodon