coganov vodnik sindroma – vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja

Kaj je to?

Coganov sindrom je redka, revmatična bolezen, za katero je značilno vnetje ušes in oči. Coganov sindrom lahko povzroči težave z vidom, izgubo sluha in omotico. Pogoj je lahko povezan tudi z vnetjem krvnih žil (imenovanega vaskulitis) na drugih področjih telesa, ki lahko povzročijo večje poškodbe organov ali celo v smrtnem primeru. Najpogosteje se pojavlja v 20-ih ali 30-ih letih. Vzrok ni znan. Vendar pa je ena teorija, da je avtoimunska motnja, v kateri imunski sistem telesa napačno napade tkivo v oko in uho; Simptomi; Najpogostejši simptomi Coganovega sindroma so: Rdeče, boleče, svetleče oči ali zamegljen vid; Izguba sluha, ki lahko postane globoka in trajna; Vrtoglavica (občutek prostora, ki se vrti, se lahko imenuje omotica); Slabo ravnotežje; Slabost, bruhanje; Povišana telesna temperatura, utrujenost, izguba telesne mase

Simptomi

Najpogostejši simptomi Coganovega sindroma so: Rdeče, boleče, svetleče oči ali zamegljen vid; Izguba sluha, ki lahko postane globoka in trajna; Vrtoglavica (občutek prostora, ki se vrti, se lahko imenuje omotica); Slabo ravnotežje; Slabost, bruhanje; Povišana telesna temperatura, utrujenost, izguba telesne mase

Diagnoza

Zdravnik diagnoza Coganovega sindroma po ugotovitvi tipične kombinacije težav, povezanih s to boleznijo v očesu in notranjem ušesu. Dokler ne pride do vpliva na oko in notranje uho, je diagnoza morda negotova. Najprej lahko pride do prizadetega območja ali pa se hkrati lahko pojavijo težave z očmi in ušesi.

Kako dolgo traja?

Coganov sindrom je kronična (dolgotrajna) bolezen. Simptomi pridejo in gredo ali se dobro odzovejo na zdravljenje, vendar je ponavadi bolezen podaljšana ali celo celo življenjska.

Kako preprečiti to zdravstveno stanje

Ni mogoče preprečiti Coganovega sindroma.

Kako zdraviti to zdravstveno stanje

Blaga očesna bolezen se lahko zdravi z protivnetnimi zdravili, vključno s steroidi in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, ki se uporabljajo za oko. Če ta zdravila ne delujejo dovolj dobro, se lahko priporočijo peroralni antibiotiki, kot je doksiciklin (prodaja pod številnimi blagovnimi znamkami), če okužba povzroči vnetje oči.

Kdaj obiskati zdravnika

Če imate kakšne znatne vizualne ali slušne težave ali težave z ravnotežjem, se obrnite na zdravstvenega delavca, ki bo ocenjen, zlasti če se ti simptomi nadaljujejo.

Prognoza

Mnogi ljudje s Coganovim sindromom imajo trajno okvaro vida ali sluha. Pogoj je usoden pri manj kot 10% bolnikov. Vendar pa je večina bolnikov sposobna obvladovati simptome in omejiti zaplete bolezni z zdravljenjem.