ciklosporin

Zdravilo Sandimmune (R) (cikloSPORINE) in Neoral (R) (cikloSPORINE, modificirano) morajo predpisati le zdravniki, ki imajo izkušnje s sistemskim imunosupresivnim zdravljenjem za navedeno bolezen. Zdravilo CycloSPORINE je treba dajati z nadpovprečnimi kortikosteroidi, vendar ne z drugimi imunosupresivnimi sredstvi. Povečana dovzetnost za okužbo in morebiten razvoj limfoma je lahko posledica imunosupresije. CycloSPORINE in cycloSPORINE, modificirani, niso biološko enakovredni in jih brez nadzora zdravnika ni mogoče uporabljati izmenično. Absorpcija ciklosporina je pri kronični uporabi kapsul Sandimmune (R) in peroralne raztopine neredna. Spremljajte nivo ciklosporina v krvi, da preprečite toksičnost zaradi visokih koncentracij in zavrnitve organa zaradi nizke ravni.

Pri zdravljenju sistemskega imunosupresivnega zdravljenja za navedeno bolezen je treba predpisati samo ciklosporin, modificiran. Povečana dovzetnost za okužbo in morebiten razvoj limfoma je lahko posledica imunosupresije. Pri priporočenih odmerkih se lahko pojavi hipertenzija in nefrotoksičnost, tveganje pa se povečuje s povečanim odmerkom in trajanjem zdravljenja s ciklosporinom. Spremljajte nivo krvi in ​​ledvično delovanje, da se izognete toksičnosti. CycloSPORINE, modificirani (Gengraf (R)) in cikloSPORINE (Sandimmune (R)) niso biološko enakovredni in jih brez nadzora zdravnika ni mogoče uporabljati izmenično. Bolniki s psoriazo, ki so bili predhodno zdravljeni s PUVA in v manjšem obsegu, imajo metotreksat ali druga imunosupresivna sredstva, UV-B, premogov katran ali radioterapijo povečano tveganje za nastanek kožnih malignomov pri jemanju ciklosporina.

Sistemski imunosupresor CycloSPORINE lahko poveča občutljivost na okužbe in razvoj neoplazije. Pri priporočenih odmerkih se lahko pojavi hipertenzija in nefrotoksičnost, tveganje pa se povečuje s povečanim odmerkom in trajanjem zdravljenja s ciklosporinom. Spremljajte nivo krvi in ​​ledvično delovanje, da se izognete toksičnosti. Neoral (R) in Sandimmune (R) nista biološko enakovredni in jih brez nadzora zdravnika ni mogoče uporabljati izmenično. Bolniki s psoriazo, ki so bili predhodno zdravljeni s PUVA in v manjšem obsegu, imajo metotreksat ali druga imunosupresivna sredstva, UV-B, premogov katran ali radioterapijo povečano tveganje za nastanek kožnih malignomov pri jemanju ciklosporina.

Uporablja se za ciklosporin

Terapevtski razred: imunski supresor

Farmakološki razred: zaviralec kalcinurina

Ko pacient prejme presaditev organa, se bele krvničke celice telesa poskušajo znebiti (zavrniti) presajenega organa. Ciklosporin deluje tako, da zavira imunski sistem, da se belim krvnim celicam ne more poskušati znebiti presajenega organa.

Ciklosporin se uporablja tudi za zdravljenje hudega revmatoidnega artritisa pri bolnikih, ki niso zdravili z metotreksatom. ciklosporin se uporablja tudi za zdravljenje odraslih s hudo psoriazo v plakih po drugih zdravljenjih (npr. PUVA, retinoidi, metotreksat).

Pred uporabo ciklosporina

Ciklosporin je zelo močno zdravilo. Lahko povzroči neželene učinke, ki so lahko zelo resni, npr. Težave z ledvicami. Prav tako lahko zmanjša sposobnost telesa za boj proti okužbam. Ti in vaš zdravnik bi morali govoriti o koristih ciklosporina, pa tudi o tveganjih za njegovo uporabo.

ciklosporin je na voljo le z zdravniškim receptom.

Ko je zdravilo odobreno za trženje za določeno uporabo, lahko izkušnje kažejo, da je koristno tudi za druge zdravstvene težave. Čeprav niso posebej vključeni v označevanje zdravila, se ciklosporin uporablja pri nekaterih bolnikih z naslednjimi zdravstvenimi motnjami

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za ciklosporin je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na ciklosporin ali katerokoli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Pri otrocih, ki so prejemale presaditev organov, niso bile izvedene ustrezne študije o razmerju med starostjo in učinki ciklosporina. Vendar do danes niso dokumentirane nobene pediatrične težave.

Ustrezne študije o starostnem odnosu na učinke ciklosporina pri otrocih z revmatoidnim artritisom ali psoriazo niso izvedli. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejile uporabnost ciklosporina pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo visok krvni tlak ali težave z ledvicami, jetri ali srcem, ki so lahko povezani s starostjo, kar lahko zahteva previdnost in prilagajanje odmerka pri bolnikih, ki prejemajo ciklosporin.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete ciklosporin, je posebno pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba ciklosporina s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba ciklosporina s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar se lahko v nekaterih primerih zahteva. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba ciklosporina s katerokoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba ciklosporina s katerim koli od naštetih lahko povzroči povečano tveganje za nekatere neželene učinke, v nekaterih primerih pa je lahko neizogibna. Če se zdravilo uporablja skupaj, vam lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto uporablja ciklosporin ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo ciklosporina. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Zdravilo ciklosporin vzemite natančno po navodilu zdravnika. Ne jemljite ga več ali manj in ne jemljite pogosteje, kot vam je naročil zdravnik. Uporaba preveč poveča možnost neželenih učinkov, medtem ko lahko premalo uporabljate za zavrnitev vašega presajenega organa.

ciklosporin se vedno uporablja skupaj z drugimi zdravili. Poskrbite, da boste razumeli, kdaj vzeti vsa vaša zdravila. Zdravnik vam bo dal dnevni načrt za jemanje vaših zdravil.

Pravilna uporaba ciklosporina

Uporabite le znamko ciklosporina, ki vam je predpisal zdravnik. Različne blagovne znamke morda ne bodo delovale na enak način.

Vsak dan jemljete ciklosporin enako. Vzemite ga istočasno in ga vzemite dosledno, bodisi s hrano ali brez nje.

Ustno tekočino izmerite samo z dozirno brizgo, ki je priložena pakiranju. Dozirno brizgo je treba obrisati s čisto brisačo po uporabi in shranjevanju v posodi. Injekcijske brizge za doziranje ne brišite z vodo ali drugimi čistili pred ali po uporabi.

Za boljši peroralni tekočinski okus Neoral® zmešajte v stekleni posodi z jabolčnim sokom ali pomarančnim sokom (najbolje pri sobni temperaturi). Uporabite stekleno posodo, ne plastično. Dobro ga dobro premešajte in takoj pijte. Po pitju celotne tekočine, ki vsebuje zdravilo, sperite steklo z malo bolj tekočino in pijte, da tudi, da se prepričajte, da ste dobili vse zdravilo.

Da bi izboljšali peroralni tekoči okus Sandimmune®, ga mešajte v stekleni posodi z mlekom, čokoladnim mlekom ali pomarančnim sokom (najbolje pri sobni temperaturi).

Med uporabo ciklosporina ne smete jesti grenivke ali piti sok grenivke. Grenivka in sok grenivke bodo povečali količino zdravila v telesu.

Ne prenehajte jemati ciklosporina, ne da bi se najprej posvetovali s svojim zdravnikom. Morda boste morali vzeti zdravilo do konca svojega življenja, da bi preprečili, da bi vaše telo zavrnilo presaditev.

Odmerek ciklosporina bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke ciklosporina. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Previdnostni ukrepi Med uporabo ciklosporina

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če zamudite odmerek ciklosporina, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Ne shranjujte peroralne tekočine v hladilniku. Odpustite vsako neuporabljeno zdravilo 60 dni po prvem odprtju steklenice.

neželeni učinki ciklosporina

ciklosporin

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih, da zagotovi, da ciklosporin deluje pravilno. Za preverjanje neželenih učinkov je morda potrebno testiranje krvi in ​​urina.

Prav tako morate meriti krvni tlak pred začetkom ciklosporina in med njegovo uporabo. Če opazite spremembo priporočenega krvnega tlaka, takoj pokličite zdravnika. Če imate vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Neorala ne jemljite, če prejemate zdravljenje za luskavico, kot sta zdravljenje s PUVA ali UVB, metotreksat (Rheumatrex®), premogov katran ali radioterapija.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate katerega od naslednjih simptomov: kri v urinu, sprememba pogostnosti uriniranja ali količine urina, težave z dihanjem, zaspanost, povečana žeja, izguba apetita, slabost ali bruhanje ali otekanje noge ali spodnje noge ali šibkost. To so lahko simptomi resnega ledvičnega problema.

Ne uporabljajte dodatkov ali nadomestkov soli, ki vsebujejo kalij, ne da bi pri tem predhodno preverili zdravnika.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate bolečino ali občutljivost v zgornjem želodcu, bledo blato, temen urin, izguba apetita, slabost, bruhanje ali rumene oči ali kožo. To so lahko simptomi resnega jetrnega problema.

Uporaba ciklosporina lahko poveča tveganje za nastanek kožnega raka ali raka limfnega sistema (limfoma). Pogovorite se s svojim zdravnikom, če imate pomisleke glede tega tveganja.

ciklosporin lahko poveča tveganje za razvoj okužb. Izogibajte se bližnjemu bolnikom med uporabo ciklosporina. Pogosto umijte roke. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšno okužbo, preden začnete uporabljati ciklosporin. Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli okužbo, ki ne izgine ali okužba, ki se je vrnila.

ciklosporin lahko poveča tveganje za nastanek redkih in resnih virusnih okužb, kot so progresivna multifokalna levkoencefalopatija (PML) in povezana nefropatija, povezana s polioma, (PVAN). Virus BK lahko vpliva na delovanje ledvic in povzroči presaditev ledvice. Če imate več kot enega od teh simptomov, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom: krvavi urini, zmanjšana pogostost ali količina urina, povečana žeja, izguba apetita, spodnja hrbtenica ali bolečine v stranki, slabost, otekanje obraza, prsti, ali spodnjih nog, težave z dihanjem, nenavadna utrujenost ali šibkost, bruhanje ali povečanje telesne mase.

Medtem ko se zdravite s ciklosporinom in po prenehanju zdravljenja z njim, nimajo nobenih imunizacij (cepiv) brez zdravniškega dovoljenja vašega zdravnika. Ciklosporin lahko zmanjša odpornost vašega telesa in cepivo morda ne bo delovalo ali pa bi lahko prišlo do okužbe, ki naj bi preprečilo cepivo. Poleg tega ne smete biti v bližini drugih oseb, ki živijo v vašem gospodinjstvu, ki prejemajo živa virusna vakcina, ker obstaja možnost, da bi lahko virus prenesli na vas. Nekateri primeri živih cepiv vključujejo ošpice, mumps, gripo (cepivo proti nosni gripi), poliovirus (oralna oblika), rotavirus in rdečko. Ne približujte se jim in ne ostanejo v isti sobi z njimi zelo dolgo. Če imate vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Pri nekaterih bolnikih (ponavadi mlajših bolnikih) se lahko po začetku zdravljenja s ciklosporinom pojavijo nežnost, oteklina ali krvavitev dlesni. Ščiti in zlepljati zobe, skrbno in redno, in masažo vaših dlesni lahko to preprečijo. Oglejte si svojega zobozdravnika redno, da si zobe očistijo. Obvestite svojega zdravnika ali zobozdravnika, če imate kakršna koli vprašanja o tem, kako skrbeti za zobe in dlesni, ali če opazite nežnost, otekanje ali krvavitev dlesni.

ciklosporin lahko kožo postane bolj občutljiv na sončno svetlobo in lahko poveča tveganje za kožni rak. Če se zdravite zaradi luskavice, najprej pred zdravljenjem z ultravijolično (UV) svetlobo preverite pri svojem zdravniku. Uporabite zaščito proti soncu, ko ste na prostem in se izogibajte žarkom za sončenje in sončenju.

ciklosporin lahko povzroči resen problem živčnega sistema. Obvestite svojega zdravnika takoj, če imate naslednje simptome: zmedenost, izguba zavesti, duševne spremembe, mišična oslabelost, napade ali spremembe vida.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta) in zeliščne (npr. Šentjanževko) ali vitaminski dodatki.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Psoriaza Humira, metotreksat, Remicade, Stelara, infliksimab, adalimumab

Crohnova bolezen Humira, budesonid, azatioprin, hyoscyamine, Remicade, Lialda

Vnetna črevesna bolezen prednizon, deksametazon, hidrokortizon, budezonid, azatioprin, decadron

Presaditev organov, zaviralci profilaksa azatioprin, takrolimus, mofetilmikofenolat, CellCept, imuran, prograf