ciklessa

Jajčniki začnejo proizvajati manj estrogena po menopavzi (sprememba življenja). To zdravilo je predpisano za nadomestitev nižje količine estrogena. Estrogeni pomagajo razbremeniti znake menopavze, kot so vročinski utripa in nenavadno znojenje, mrzlica, omedlevica ali omotica. Progestini pomagajo uravnavati učinke estrogenov.

Estrogeni so predpisani iz več razlogov

Uporablja se za Cyclessa

Estrogene se lahko uporabljajo tudi za druge pogoje, ki jih določi vaš zdravnik.

Ni dokazov, ki bi podprli prepričanje, da bo uporaba estrogenov pacientu ohranila občutek, da bo mlada, koža ostala mehka, ali pa se bo pojavil gube. Prav tako se ni izkazalo, da bo uporaba estrogenov med menopavzo lajšala čustvene in živčne simptome, razen če te simptome povzročijo drugi simptomi menopavze, kot so vročinski utripa ali vročinski popki.

Estrogeni in progestini so na voljo le z zdravniškim receptom.

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na zdravila v tej skupini ali kateri koli drugi zdravili. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so barvila za živila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Veliko zdravil ni posebej preučevalo pri starejših. Zato morda ne bo znano, ali delajo popolnoma enako kot pri mlajših odraslih ali če pri starejših povzročajo različne neželene učinke ali težave. Ne obstajajo specifični podatki, ki bi primerjali uporabo estrogenov in progestinov pri starejših pri uporabi v drugih starostnih skupinah.

Estrogeni in progestini niso priporočljivi za uporabo med nosečnostjo ali takoj po rojstvu. Nenadzorovana nosečnost ali vzdrževanje nosečnosti se ne pojavi v času menopavze.

Estrogeni in progestini prehajajo v materino mleko in lahko spremenijo vsebnost ali zmanjšajo količino materinega mleka. Uporaba tega zdravila pri doječih materah ni priporočljiva.

Pred uporabo zdravila Cyclessa

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete katerokoli od teh zdravil, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba zdravil v tem razredu s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil z zdravili v tem razredu ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba zdravil v tem razredu s katerokoli od naslednjih zdravil običajno ni priporočljiva, vendar se lahko v nekaterih primerih zahteva. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo zdravil v tem razredu. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

V tem poglavju so informacije o pravilni uporabi številnih izdelkov, ki vsebujejo kombinacijo estrogena in progestina (terapija z jajčnim hormonom). Morda ni specifično za Cyclesso. Prosimo, pozorno preberite.

Estrogeni in progestini ponavadi dobijo informacije o bolnikih ali navodila. Preden vzamete to zdravilo, jih natančno preberite.

Zdravilo vzemite le, če vam bo naročil zdravnik. Ne vzemite več tega in ne vzemite ali ga uporabite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik. Poskusite jemati zdravilo hkrati vsak dan, da zmanjšate možnost neželenih učinkov in omogočite boljše delovanje.

Za bolnike, ki jemljejo estrogene in progestine po ustih

Zdravila za odmerjanje v tem razredu bodo različna pri različnih bolnikih. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke teh zdravil. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Hranite izven dosega otrok.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik pri rednih obiskih preveri vaš napredek in se prepriča, da to zdravilo ne povzroča neželenih učinkov. Ti obiski so običajno vsako leto, nekateri zdravniki pa jih pogosteje zahtevajo.

Še ni znano, ali uporaba estrogenov poveča tveganje za nastanek raka dojke pri ženskah. Zato je zelo pomembno, da redno preverjate svoje prsi za kakršne koli nenavadne kocke ali izlitja. Poročajte o kakršnih koli težav svojemu zdravniku. Prav tako morate opraviti mamograf (rentgenske slike prsi), če vam to priporoči vaš zdravnik. Ker se je pri dojenčkih, ki jemljejo estrogene, prišlo do raka dojke, je treba opraviti redne preizkuse dojke in izpite vašega zdravnika za kakršne koli nenavadne kockice ali izlitja.

Povejte zdravniku, ki jemljete to zdravilo, preden opravite laboratorijske preiskave, ker lahko vpliva na nekatere rezultate.

Pravilna uporaba kombinacije estrogena in progestina (terapija z jajčniki)

Ženske redko imajo hude neželene učinke pri jemanju estrogenov za nadomestitev estrogena. O teh možnih učinkih se posvetujte s svojim zdravnikom

Poročali so, da podaljšana uporaba estrogenov povečuje tveganje za nastanek endometrijskega raka (raka na maternici) pri ženskah po menopavzi. Zdi se, da se to tveganje poveča, ko se odmerek in trajanje uporabe povečata. Če se estrogeni uporabljajo v majhnih odmerkih manj kot 1 leto, je manjše tveganje. Tveganje je prav tako zmanjšano, če dodamo progestin (drug ženski hormon) ali nadomestimo del svojega odmerka estrogena. Če je bila operacija odstranjena s kirurškim posegom (popolna histerektomija), ni tveganja za nastanek endometrijskega raka in ni potrebe po kombinaciji estrogena in progestina.

Še ni znano, ali uporaba estrogenov poveča tveganje za nastanek raka dojke pri ženskah. Čeprav nekatere velike študije kažejo na povečano tveganje, večina študij in zbranih podatkov do danes ne podpira te zamisli.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Če pride do katerega od naslednjih neželenih učinkov, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Previdnostni ukrepi Med uporabo zdravila Cyclessa

Razpoložljivost Rx na recept

Nosečnost Kategorija X Ni za uporabo v nosečnosti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Postmenopavzni simptomi estradiol, Premarin, Estrace, Prempro, mikrogestin Fe 1/20, Climara

Atrofični vaginitis topi estradiol, Premarin, Estrace, Vagifem, Prempro

Neželeni učinki zdravila Cyclessa

konjugirani estrogeni / medroksiprogesteron

Osteoporoza hidroklorotiazid, alendronat, Fosamax, estradiol, kalcijev karbonat, Prolia

Atrofični uretritis estradiol topično, Premarin, Estrace, Vagifem, Prempro